Mads Mikkelsen var en av kändisarna som övervakades av Se og Hør. Foto: Stella Pictures
Mads Mikkelsen var en av kändisarna som övervakades av Se og Hør. Foto: Stella Pictures

Skvallertidningen övervakade kändisar genom kontokorten

Publicerad

I spåren efter Danmarks största medieskandal kräver nu 19 kändisar ersättningar i miljonklassen.

En av personerna som råkade illa ut var Mads Mikkelsen, en av huvudaktörerna i James Bond-filmen Casino Royale. 

Skadeståndsanspråken riktar sig bland annat mot danska Aller Media och är en fortsättning på den skandal där journalister på skvallertidningen Se og Hør kunde övervaka kändisar genom de uttag som gjordes från deras kontokort.

Skandalen briserade 2014 efter publiceringen av före detta Se og Hør-journalisten Ken B Rasmussens roman "Livet, det forbandede", där övervakningen avslöjades.

För ett år sedan blev ett antal personer dömda i målet, bland annat de tidigare chefredaktörerna Henrik Qvortrup och Kim Henningsen.

Under rättegången förklarade flera av kändisarna hur veckotidningens övervakning påverkat deras liv.

Tvivlade till sist

Exempelvis kunde tv-värden Line Baun Danielsen berätta om hur journalister från Se og Hør hela tiden tycktes veta var hon befann sig. Line Baun Danielsen tvivlade till sist på sina närmaste vänner och trodde att tidningen fått uppgifterna därifrån.

Men i själva verket kunde övervakningen av kändisarna ske efter att en konsult, som anlitats för dataföretaget Nets, sålde datainformationen om de aktuella personerna till veckotidningen.

Enligt danska tidningen Ekstrabladet blev ett hundratal personer övervakade på ungefär samma sätt.

Nu följer alltså ytterligare en rättslig prövning i fallet, den här gången vilket skadestånd kändisarna ska beviljas.

Omfattande kränkning

På de anklagades bänk finns både förlaget Aller Media, de två omnämnda chefredaktörerna och företaget Nets.

 – Kränkningen är omfattande, har advokaten Brian Larsen som företräder Mads Mikkelsen med flera i de kommande domstolsförhandlingarna, tidigare sagt i intervjuer.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag