Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla Skurups rektorer enade mot slöjförbudet

Arkivbild. Skurups kommunfullmäktige har röstat igenom ett förbud mot slöja i skolan.
Foto: MARTINA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Beslutet togs i Skurups kommun i december.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Skurups kommunfullmäktige har röstat igenom ett slöjförbud för personal och elever på kommunens skolor har lett till häftig debatt.

Nu ställer sig alla rektorer på kommunens skolor eniga i frågan – och menar att ett de inte kan genomföra slöjförbud , skriver Ystads Allehanda.

I december beslutade Skurups kommunfullmäktige att införa förbud mot slöjor, burka och andra täckande klädesplagg som syftar till att dölja bäraren.

Förbudet gäller både elever och personal i kommunens skolor. 

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup, har flera gånger förklarat att skolan inte tänker implementera förbudet, då han menar att det strider mot lagen.

Efter sina uttalanden har han fått ta emot mängder med hat och dödshot, något som Kvällsposten tidigare rapporterat om.

Rektorn har fått stöd av Skolverket som anser att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten.

Rektorn Mattias Liedholm har fått ta emot hat efter att ha uttalat sig om förbudet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Handlar om frihet och integritet”

Nu ställer sig alla rektorer på Skurup skolor eniga i frågan – och menar även att de inte kan genomföra förbudet utan att bryta mot lagen, skriver Ystads Allehanda.

På tidningens begäran om yttrande i frågan har rektorerna valt att svara med ett gemensamt uttalande, där de bland annat skriver:

”Alla som verkar i skolan ska hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och ta avstånd från det som strider mot dem. Hur elever och personal klär sig handlar om frihet och integritet och är alltså inget som svensk skola styr över, annat än om det undantagsvis skulle röra sig om säkerhets- eller trygghetsskäl”, skriver kommunens rektorer till YA.

Prövas i domstol

Frågan om slöjförbudet är olagligt prövas just nu av förvaltningsrätten, efter att beslutet blivit anmält av Vänsterpartiet.

Loubna Stensåker Göransson (M), skol- och utbildningsberedningens ordförande i Skurup, är en av de politiker som tagit strid för förbudet. Hon har tidigare sagt sig vara kritisk mot att tjänstemän uttalar sig i frågan.

– Jag menar att tjänstemän ska följa kommunens riktlinjer. Det här gäller inte bara en skola utan i hela kommunen – ett demokratiskt beslut som ska respekteras, säger Stensåker Göransson.

Beslutet är fortfarande inte heller formulerat i integrationsplanen som ska vara klar först till sommaren.


FAKTA: SLÖJFÖRBUDET I SKURUP

* Bakom motionen om slöjförbud i Skurups skolor står SD. Den röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december med stöd av Moderaterna och lokala Skurupspartiet.

* Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kommunens väl reserverade sig mot beslutet ”till förmån för eget yrkande”.

* I motionen föreslogs ett förbud av ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal”.

* Förbudet gäller således både elever och personal. Det har dock inte implementerats än, eftersom det först ska föras in i en kommunal integrationsplan.

* Hur förbudet ska kunna genomföras i praktiken också oklart. Att förbjuda skolelever att bära slöja är nämligen inte tillåtet, enligt Skolverkets bedömning.

* Ett förbud skulle strida mot religions- och yttrandefriheten som regleras i Europakonventionen och regeringsformen, och dessutom mot den svenska diskrimineringslagstiftningen.

* Förbudet har resulterat till debatt, en omtalad demonstration samt att det nu är fler elever som bär slöja i kommunens största skola Prästamosseskolan än tidigare – enligt skolans rektor.

* Skurups kommun styrs sedan i fjol av Moderaterna, Centerpartiet och Skurupspartiet.

* Sverigedemokraterna (SD) har flest mandat i kommunfullmäktige.


Källa: Skurups kommun

Malmö kommun har meddelat att man inte kommer införa slöjförbud:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!