Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skurup avvaktar med att införa slöjförbudet

Slöjförbudet i Skurup står och trampar i väntan på en kommunal integrationsplan som ännu inte är färdig. Dessutom har politikernas beslut nu överklagats till förvaltningsrätten.

– Många säger att det är olagligt men det här har inte prövats förut, säger moderaten Loubna Stensåker Göransson, som tar strid för ett lokalt förbud.

I december klubbade Skurups kommunfullmäktige beslutet att införa förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor.

Nu ska det föras in i en kommande integrationsplan och därmed träda i kraft enligt politikerna. Tjänstemän har protesterat, men förbudet stöds av en politisk majoritet.

”Kvinnoförtrycksplagget ska bort från skolorna”, säger moderaten Loubna Stensåker Göransson. (Arkivbild från ett helt annat sammanhang.)Foto: M. SPENCER GREEN / AP
Beslutet om slöjförbud i Skurup har överklagats till förvaltningsrätten.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi är enade, säger Loubna Stensåker Göransson (M), skol- och utbildningsberedningens ordförande, en av de politiker som ställt sig bakom och röstat igenom Sverigedemokraternas motion om slöjförbud på skolorna i Skurup.

”Ska bort”

Slöjan utgör ett kvinnoförtryck enligt Loubna Stensåker Göransson.

– Kvinnoförtrycksplagget ska bort från skolorna. Pojkar och flickor ska behandlas lika och skolan ska vara en frizon, säger hon när TT ringer upp.

– Vi vill ha en skola som är fri från religion.

– Kan bäras av både flickor och pojkar. Slöjan, det är inte bara en slöja utan en hel klädkod och regler.

Hur ett slöjförbud ska genomföras i praktiken kan Loubna Stensåker Göransson dock inte svara på.

Överklagat beslutet

Förbudet ska nu skrivas in i en integrationsplan som är klar först framåt sommaren – en plan som Skurups tjänstemän enligt politikerna ska följa.

Men det har kommit grus i maskineriet. Vänsterpartiet i Skurup har nämligen överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Vi avvaktar för att domstolen ska säga sitt, säger Loubna Stensåker Göransson.

Den moderata politikern välkomnar debatten som uppstått i medierna – men är kritisk till att tjänstemän uttalar sig i frågan. Omdömeslöst, anser hon.

– Jag menar att tjänstemän ska följa kommunens riktlinjer. Det här gäller inte bara en skola utan i hela kommunen – ett demokratiskt beslut som ska respekteras, säger Stensåker Göransson.

Fakta: Slöjförbudet i Skurup

* Bakom motionen om slöjförbud i Skurups skolor står SD. Den röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december med stöd av Moderaterna och lokala Skurupspartiet.

* Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kommunens väl reserverade sig mot beslutet ”till förmån för eget yrkande”.

* I motionen föreslogs ett förbud av ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal”.

* Förbudet gäller således både elever och personal. Det har dock inte implementerats än, eftersom det först ska föras in i en kommunal integrationsplan.

* Hur förbudet ska kunna genomföras i praktiken också oklart. Att förbjuda skolelever att bära slöja är nämligen inte tillåtet, enligt Skolverkets bedömning.

* Ett förbud skulle strida mot religions- och yttrandefriheten som regleras i Europakonventionen och regeringsformen, och dessutom mot den svenska diskrimineringslagstiftningen.

* Förbudet har resulterat till debatt, en omtalad demonstration samt att det nu är fler elever som bär slöja i kommunens största skola Prästamosseskolan än tidigare – enligt skolans rektor.

* Skurups kommun styrs sedan i fjol av Moderaterna, Centerpartiet och Skurupspartiet.

* Sverigedemokraterna (SD) har flest mandat i kommunfullmäktige.

 

Källa: Skurups kommun

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!