Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skurup avvaktar med att införa slöjförbudet

Slöjförbudet i Skurup står och trampar i väntan på en kommunal integrationsplan som ännu inte är färdig. Dessutom har politikernas beslut nu överklagats till förvaltningsrätten.

– Många säger att det är olagligt men det här har inte prövats förut, säger moderaten Loubna Stensåker Göransson, som tar strid för ett lokalt förbud.

I december klubbade Skurups kommunfullmäktige beslutet att införa förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor.

Nu ska det föras in i en kommande integrationsplan och därmed träda i kraft enligt politikerna. Tjänstemän har protesterat, men förbudet stöds av en politisk majoritet.

”Kvinnoförtrycksplagget ska bort från skolorna”, säger moderaten Loubna Stensåker Göransson. (Arkivbild från ett helt annat sammanhang.)
Foto: M. SPENCER GREEN / AP
Beslutet om slöjförbud i Skurup har överklagats till förvaltningsrätten.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi är enade, säger Loubna Stensåker Göransson (M), skol- och utbildningsberedningens ordförande, en av de politiker som ställt sig bakom och röstat igenom Sverigedemokraternas motion om slöjförbud på skolorna i Skurup.

”Ska bort”

Slöjan utgör ett kvinnoförtryck enligt Loubna Stensåker Göransson.

– Kvinnoförtrycksplagget ska bort från skolorna. Pojkar och flickor ska behandlas lika och skolan ska vara en frizon, säger hon när TT ringer upp.

– Vi vill ha en skola som är fri från religion.

– Kan bäras av både flickor och pojkar. Slöjan, det är inte bara en slöja utan en hel klädkod och regler.

Hur ett slöjförbud ska genomföras i praktiken kan Loubna Stensåker Göransson dock inte svara på.

Överklagat beslutet

Förbudet ska nu skrivas in i en integrationsplan som är klar först framåt sommaren – en plan som Skurups tjänstemän enligt politikerna ska följa.

Men det har kommit grus i maskineriet. Vänsterpartiet i Skurup har nämligen överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Vi avvaktar för att domstolen ska säga sitt, säger Loubna Stensåker Göransson.

Den moderata politikern välkomnar debatten som uppstått i medierna – men är kritisk till att tjänstemän uttalar sig i frågan. Omdömeslöst, anser hon.

– Jag menar att tjänstemän ska följa kommunens riktlinjer. Det här gäller inte bara en skola utan i hela kommunen – ett demokratiskt beslut som ska respekteras, säger Stensåker Göransson.

Fakta: Slöjförbudet i Skurup

* Bakom motionen om slöjförbud i Skurups skolor står SD. Den röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december med stöd av Moderaterna och lokala Skurupspartiet.

* Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kommunens väl reserverade sig mot beslutet ”till förmån för eget yrkande”.

* I motionen föreslogs ett förbud av ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal”.

* Förbudet gäller således både elever och personal. Det har dock inte implementerats än, eftersom det först ska föras in i en kommunal integrationsplan.

* Hur förbudet ska kunna genomföras i praktiken också oklart. Att förbjuda skolelever att bära slöja är nämligen inte tillåtet, enligt Skolverkets bedömning.

* Ett förbud skulle strida mot religions- och yttrandefriheten som regleras i Europakonventionen och regeringsformen, och dessutom mot den svenska diskrimineringslagstiftningen.

* Förbudet har resulterat till debatt, en omtalad demonstration samt att det nu är fler elever som bär slöja i kommunens största skola Prästamosseskolan än tidigare – enligt skolans rektor.

* Skurups kommun styrs sedan i fjol av Moderaterna, Centerpartiet och Skurupspartiet.

* Sverigedemokraterna (SD) har flest mandat i kommunfullmäktige.


Källa: Skurups kommun

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!