Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Skulle vara en rolig grej"

"Dra lite". På filmen som spelades in vid händelsen hörs mammans röst: "Tänd i gång för fan".
Foto: Ur förundersökningen

MALMÖ. Den treårige pojken bjuds på cigaretter och starköl av sin mamma.

Detaljerna i åtalet mot den 32-åriga Malmökvinnan väcker starka känslor.

Här kan Kvällsposten visa bilder från utredningsmaterialet. På inspelningen finns också mammans kommentarer till pojken:

- Kom igen då. Dra lite. Tänd i gång för fan. Sätt fräs på fanskapet.

Det var i somras som mamman tillsammans med sonen besökte en granne. De satt på balkongen, rökte och drack öl. Treåringen bjöds på cigaretter. Mamman tände åt honom. Alla skrattade och hejade på hans rökning.

En av balkonggästerna filmade en stor del av sittningen med sin mobilkamera. Treåringens familj hade under lång tid varit föremål för socialtjänstens utredningar. Det var den vägen som inspelningen kom till polisens kännedom.

- Ta en klunk bira, säger en av gästerna.

Treåringen dricker villigt ur ölburken.

Så fortsätter han att röka. I en sekvens där han sitter i mammans knä blåser hon rök i ansiktet på honom. Han blåser tillbaka.

"Sätt rök i din mun"

I åtalet skriver kammaråklagare Klas Norelius:

"NN har ofredat sin treårige son genom att vid två tillfällen på mycket nära håll blåsa cigarettrök rakt in i hans ansikte. NN har vid samma tillfälle uppsåtligen bjudit sin treårige son på några klunkar öl, Danish gold 5,6 volymprocent alkohol."

Trots det upprörande beteendet som av många klassas som misshandel begränsar åklagaren åtalet "ofredande och olovligt anskaffande av alkohol." Det finns inget kraftfullare juridiskt utrymme, menar han.

Pojken spelar hela tiden med i de vuxnas lek med honom. Han hostar ibland, men skrattar och uppträder coolt, enligt förundersökningens beskrivning.

- Sätt rök i din mun och kyss KK (grannen/väninnan), säger mamman och blåser rök i sonens ansikte "samtidigt som hon räcker ut tungan till honom i en vickande kyssrörelse med tungan", som det står i polisutredningens utskrift.

Totalt är inspelningarna på närmare tio minuter. De kommer att visas för domstolen vid rättegången i slutet av mars.

Släpptes efter två dagar

När balkongrökningen uppdagades i november anhölls mamman. Hon släpptes efter två dygn, men misstankarna kvarstod och en polisutredning inleddes.

Den 32-åriga mamman förhördes vid flera tillfällen. Hon försökte avdramatisera hela händelseförloppet, men kunde inte förneka de faktiska omständigheterna. Fast ölburken hade någon i sällskapet fyllt med saft eller läsk uppger mamman, så den delen anser hon sig oskyldig till.

"Skålade med pojken"

"Det skulle vara en rolig grej, att de skålade med pojken", står det i förundersökningen.

Men minnesbilderna vid förhören är oskarpa. Mamman kommer inte ihåg om de överhuvudtaget drack någon alkohol den kvällen. Hon minns inte heller vem som upprepade gånger gav pojken ölburken och cigaretterna.

Pojken är omhändertagen

Hon erkänner emellertid att hon godkänt att sonen provade på att röka.

- Så att han kände att han inte ville röka mer, förklarar hon vid förhören.

Mamman är villig att motta ett strafföreläggande för ofredande.

Pojken, som nu är fyra år, mår enligt uppgift bra. Han är omhändertagen och bor på annan ort.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!