Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulle tenta i terror - misstogs för terrorist

I ett slag blev Alisiv Ceran ökänd, jagad och utmålad som terrorist när han den 28 augusti satt på pendeltåget på väg mot universitetet i Köpenhamn och läste på inför tentan i amerikansk utrikespolitik.Foto: Jonas Olufson/Ekstrabladet

Superstressad och på väg till tentan i amerikansk utrikespolitik satt 21-årige Alisiv Ceran och läste det sista i boken om terror.

När han uppträdde stressat blev en medpassagerare rädd för att han var en terrorist och larmade polisen - som jagade Alisiv över hela Köpenhamn och hans namn och bild spreds över landet.

Nu kräver 21-åringen 100 000 kronor i skadestånd.

I ett slag blev Alisiv Ceran ökänd, jagad och utmålad som terrorist när han den 28 augusti satt på pendeltåget på väg mot universitetet i Köpenhamn och läste på inför tentan i amerikansk utrikespolitik.

Plötsligt välte hans väska, där han hade sin dator och skrivare, och av rädsla för att maskinerna gick sönder, for han hastigt upp ur sätet.

Det räckte för att en kvinna på tåget skulle fatta misstankar om att 21-åringen var terrorist och hon larmade polisen.

Medan Alisiv gick av tåget och hastade vidare mot universitet drog ett stort polisuppbåd ut på människojakt. Poliser med automatvapen sökte igenom Köpenhamn efter den förmodade terroristen, som satt i skolan och tentade av frågor på amerikansk utrikespolitik, och var helt omedveten om uppståndelsen.

"Gömde mig på handikapptoaletten"

Polisen tog larmet på stort allvar och släppte övervakningsbilder på Alisiv, som själv aldrig märkte något.

Först när han kom ut efter tentan och kollade av sin telefon såg han flera meddelanden om vad som hade hänt och fick veta att bilder av honom var spridda på nätet.

– Jag blev så nervös att jag gömde mig på handikapptoaletten medan jag ringde polisen för att berätta hur det hela låg till. Först när polisen kom gick jag ut, berättade Alisv efteråt.

Alisiv kränktes av polisen

Nu kräver han via sitt ombud, advokat Erbil Kava, staten på 75 000 danska kronor, motsvarande 97 500 svenska kronor, i ersättning för det han fick utstå, skriver Ekstrabladet

– I en tid där vi i Danmark tydligen har börjat bli rädda för vår egen skugga är det på sin plats att sätta fokus på den enskildes rättssäkerhet och trygghet, säger advokaten i ett uttalande.

– Hans (Alisivs, KvP:s anm) offentliggjordes i i stort sett alla medier. Han utmålades som en potentiell terrorist. Det hade kunnat få fatala konsekvenser.

Advokaten anser att det som Alisiv kränktes av polisen under insatsen. Erbil Kava skriver i ett pressmeddalande att polisen naturligtvis har ett uppdrag att skydda befolkningen men att de också har ett ansvar för att inte förvandla en "oskyldigs liv till en mardröm från den ena dagen till den andra".

Om stämningen leder till skadestånd kommer en del av summan att skänkas till välgörenhet.