Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skulle tarmopereras med robot – blev blind

En man blev blind efter en ändtarmsoperation på SUS – nu har händelsen anmälts till IVO. Foto: SARA STRANDLUND
Enligt anmälan skapade blodflödet under operationen ett tryck på mannens synnerv, på grund av hans position. Något som nu anmälts. Foto: TOMAS LEPRINCE

En 59-årig man från södra Skåne opererades för ändtarmscancer, på SUS i Malmö.

Nu har det kommit in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg – eftersom mannen blev blind efter operationen.

I anmälan kritiseras bland annat att en robot användes vid operationen.

Det var i början av 2015 som operationen genomfördes, på SUS i Malmö. En nu 59-årig man från södra Skåne opererades för ändtarmscancer och vaknade efter operationen upp utan syn.

Efter det har mannen inte fått sin syn tillbaka, utan har nu en permanent synnedsättning.

– Synskadan hade med stor sannolikhet kunnat undvikas om operatörerna valt en annan, mer konventionell, metod för kirurgi, står det i anmälan.

Enligt anmälan användes en robot vid operationen – ett ingrepp som tog mycket längre tid än väntat. Anmälaren hävdar att operationen tog elva timmar, och under tiden ska mannen ha legat på operationsbordet med huvudet nedsänkt omkring åtta timmar.

Fick permanent synnedsättning

Anmälaren menar vidare att blodflödet – på grund av huvudets position, nedanför resten av kroppen – orsakade ett tryck på synnerven som skadade ögonen allvarligt.

När mannen vaknade upp var han blind, och synen har inte kommit tillbaka.

Anmälaren skriver att mannens synnedsättning nu är permanent, och att detta hade kunnat undvikas om sjukhuspersonalen inte hade använt roboten. Mannen skulle ha öppnats upp på ett mer traditionellt och snabbare sätt, särskilt när operationen verkade dra ut på tiden, skrivs i anmälan. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utreder nu händelsen.

Chefläkaren: Ser allvarligt på det

Till Sydsvenskan skriver Daina Selga, chefläkare på SUS, så här:

"Självklart är det mycket tråkigt när sådana här saker inträffar. Vi ser väldigt allvarligt på skador som inträffar i vården. En noggrann internutredning görs alltid när det sker komplikationer i samband med operation eller annan behandling. I de fall man inte kan hitta någon undvikbar, bakomliggande orsak till komplikationen gör vi dock ingen anmälan enligt Lex Maria”.

Tidningen skriver också att sjukhuset uppget att händelsen redan har utretts av IVO – men några handlingar som styrker detta finns ej.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!