Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skulle hjälpa kvinna –
överfölls av vägpirater

VAPNET. Med den här fälgnyckeln gick Kim till motattack.
Foto: Christian Örnberg
OMSKAKAD. Förutom mobilen blev Kim av med bankkort, körkort och andra värdehandlingar. Och hans glasögon gick sönder i tumultet.
Foto: Christian Örnberg
SKULLE GÖRA DET IGEN. Kim tvekar ändå tvekar han inte om vad han ska göra nästa gång han ser någon som fått problem med sin bil längs vägen. ”Jag stannar och hjälper till, förstås. Annars har busarna vunnit.”
Foto: Christian Örnberg

Kim Wiklund skulle hjälpa en kvinna med en havererad bil utanför Ljungby. Men så fort han hade stannat hoppade vägpirater fram och gick till attack för att råna honom.

– En av dem drog ut mig ur bilen. Men jag slog honom med fälgnyckeln över smalbenen så han föll omkull, säger Kim.

Då flydde rånarna hellre än att stanna och slåss.

Kim Wiklund, 38, bor på Gotland med fru och barn men går en utbildning i Helsingborg. Han var på väg till Skåne när han passerade Tutaryd på väg 25 öster om Ljungby vid 21.30 på söndagskvällen.

När han såg kvinnan bredvid den vita, risiga skåpbilen med varningsblinkers på tvekade han inte – klart han skulle hjälpa henne. Det hade redan mörknat och hon verkade vara ensam med något mekaniskt problem.

– Jag parkerade bakom skåpbilen och gick fram emot den när två män flög ut ur bilen, en på var sida, och rusade emot mig. "Helvete, här är något som inte stämmer", tänkte jag och stack tillbaka till min egen bil.

"Skrek rakt ut"

Men Kim hann inte stänga förardörren innan männen var framme vid hans bil.

– Den ene fick tag i huvan på min jacka och bara drog mig rakt ut ur bilen och ner på marken. Den andre hoppade in i bilen. De ropade till varandra på något språk jag inte förstod men det lät som något östeuropeiskt, säger Kim Wiklund.

– Det var stora killar, 180–185 någonting. Och jag är liten och fet – men jag är jävligt snabb. Jag hade fått med mig fälgnyckeln som alltid ligger under förarstolen och drog den rätt över smalbenen på killen som fått ut mig.

– Det tog riktigt hårt, det är jag säker på. Det lät som att något gick sönder och han skrek rakt ut.

Ingen stannade

Den andre rånaren rotade runt inne i kupén men Kim hade tagit ur tändningsnyckeln. När kumpanen började skrika hoppade han ut igen och hjälpte den skadade mannen att linka tillbaka till skåpbilen som sedan snabbt drog i väg från platsen.

Kim Wiklunds ena mobiltelefon hade blivit stulen men han ringde efter polisen med den andra. Det tog 20 minuter innan de kom och han vågade inte gå in och vänta i bilen för han var rädd att skada eventuella fingeravtryck.

– Jag är nog mest besviken på att ingen stannade och frågade mig om jag behövde hjälp på hela tiden. Inte medan vi höll på att slåss och inte sedan när jag stod utanför och väntade heller, säger han.

– Jag hade gula, reflekterande arbetsbyxor på mig och bilens varningsblinkers i gång, så jag syntes nog. Men ingen reagerade.

"Solklar fälla"

Polisen tog emot Kims anmälan och skickade ut en efterlysning även i Skåne, Blekinge och Halland med så kallat zonlarm. Men det har inte gett något resultat.

– Vi rubricerar ärendet som rån. Det var en solklar fälla, säger Emir Bajric, inre befäl vid Kronobergspolisen.

Dagen efter rånet gick Kim som vanligt till sin utbildning. Men efter ett par timmar märkte han att han inte orkade – tankarna snurrade bara kring vad som hade hänt och hur det kunde ha gått.

– Jag har knappt sovit efteråt heller. Ett par timmar bara. Jag behöver vila ut ordentligt, säger han.

Stal värdehandlingar

Förutom mobilen blev Kim av med bankkort, körkort och andra värdehandlingar. Han har förstås spärrat dem men har mycket jobb framför sig med att förnya allt.

Ändå tvekar han inte om vad han ska göra nästa gång han ser någon som fått problem med sin bil längs vägen.

– Jag stannar och hjälper till, förstås. Annars har busarna vunnit.

Smålandsposten var först med att rapportera om nyheten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!