Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skulle hjälpa akut sjuk – blev av med körkortet

Så lite tid tjänar du på att köra för fort
Taxiföretagaren Magnus Lloyd i Ystad får inte köra bil igen förrän i slutet av september – eftersom han tagits för fortkörning. Foto: Privat
Taxibilen körde i 121 kilometer i timmen på en 80-väg där polisen hade laserkontroll. (Modellbild) Foto: LARS HEDELIN / RIKSPOLISSTYRELSEN

Taxichauffören Magnus Lloyd, 52, i Ystad blev av med körkortet när han körde för fort för att hjälpa en akut sjuk man som inte fått ambulans.

Han stoppades av polisen och gjorde misstaget att erkänna och ta emot böter, som Lokaltidningen har rapporterat.

– Det känns så orättvist, säger Magnus Lloyd.

Strax efter klockan 02 på natten den 22 juli blev Magnus Lloyd uppringd av en kund som brådskande behövde komma till sjukhus men som inte hade fått någon ambulans.

– Han sa ”snälla skynda dig, jag ska till akuten”.

Magnus körde så fort han vågade för att plocka upp kunden – men stoppades av polisen när han körde 121 kilometer i timmen på en 80-väg.

Erkände fortkörning

– Jag sa att ”jag vet att jag har kört för fort”, men förklarade att det handlade om ett sjukdomsfall och att en person behövde köras till akuten, berättar Magnus Lloyd.

– Jag erbjöd poliserna att ringa kunden och få det bekräftat men de var inte alls intresserade.

Magnus erkände fortkörningen och tog emot en böteslapp. Som straff blev han av med både körkort och taxilegitimation i två månader.

Borde ha nekat

Om han i stället hade nekat och låtit ärendet gå till rättegång kunde han ha hävdat att det handlat om ett nödläge. Men när han erkände vann polisens bedömning laga kraft.

Det är förstås inte säkert att Magnus klarat sig bättre i domstol men han hade haft en chans att lägga fram sin syn på saken och kanske få en mildare bedömning.

Nu hade han inte ens den möjligheten.

”Känns orättvist”

– Det känns så orättvist att straffas för att man ställer upp för en annan människa. Och att man råkar värre ut för att man erkänner, säger Magnus Lloyd.

– Jag förlorar säkert 30 000 kronor i månaden på detta. Det är kännbart. Jag måste ta in extrachaufförer och betala dem för att göra jobb som jag kunde gjort.

Först i slutet av september får Magnus Lloyd tillbaka sitt körkort och sin taxilegitimation.

– Tack vare mina fantastiska chaufförer så ska vi klara detta, säger han.