Skulle hitta 50 radikaliserade ungdomar – hittade bara en

Malmö stad bryter samarbetet med föreningen Spiritus Mundi.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Malmös prestigeprojekt beskrivs som havererat.
Foto: Arkiv

Föreningen Spiritus Mundi har fått miljoner i bidrag för att bekämpa våldsbejakande extremism. De har bland annat startat projektet "Våra Liv" som skulle identifiera 50  radikaliserade ungdomar. 

Nu avslöjar SVT Nyheter Skåne att föreningen på ett år bara har hittat en ung kille - som ville slåss för kvinnors rättigheter.

Dessutom är det oklart vad pengarna gått till, och nu bryter Malmö stad samarbetet med föreningen.

Projektet "Våra liv" syftar till att omvända ungdomar på väg in i extremism och är ett samarbete mellan kommunal verksamhet och ett antal föreningar, däribland Spiritus Mundi.

2016 fick Spiritus Mundi 2,9 miljoner av Arvsfonden för "Våra liv", och Malmö stad ville i arbetet mot våldsbejakande extremism se tydliga resultat. Under tre år skulle projektet identifiera 50 radikaliserade ungdomar per år, totalt 150 individer, i syfte att omvända dem, vilket SVT Nyheter Skåne skriver. 

Men under det första året har bara en person hittats – en kille som ville slåss för kvinnors rättigheter och resa ner till Syrien för att ingå i kurdiska YPG.

SVT Nyheter Skånes granskning visar också att pengar som föreningen har fått för att omvända radikaliserade ungdomar har använts för att täcka föreningens ordinarie kostnader som en datorserver, kontorsstädning och elräkningar.

Projektet kallas ett fiasko av Magnus  Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.

– Resultatet är en riktigt radikaliserad och tre som flörtar med  extremismen. Jag tycker att statistiken talar för sig själv. Det är ett fiasko att man inte har kommit i kontakt med fler personer, säger han till SVT.

"Nått ut till föreningar"

Det Ranstorp syftar på är att Våra Liv arbetat med 22 kriminella ungdomar som ingår i ett annat projekt - "Hoppa Av". Tre av dem ska ha visat radikala idéer och sympatier med våldsbejakande rörelser.

Malmö stad har också begärt ut lönelistor från föreningen som de inte velat lämna ut.

Spiritus Mundis vd Henrik Melius är kritisk till kommunens agerande och betonar att föreningen drivit ett 40-tal projekt och aldrig fått anmärkningar tidigare, skriver SVT.

Våra Liv var Malmö stads prestigeprojekt i arbetet mot radikalisering.

–  På det stora hela är vi rätt så nöjda med resultatet, om man tänker att  det inte handlar om hur många vi har nått ut till, utan att vi faktiskt har funnits till för de som har behövt vårt stöd, säger Aida Music Omahic, sektionschef på sociala resursförvaltningen i Malmö stad till SVT. 

SVT: Men en av 50 radikaliserade ungdomar kan väl knappast vara godkänt? 

– Vi hade högt satta mål, men vi har ändå nått ut till ungdomar och föreningar. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!