Skuldsatte prinsen
– snart stenrik igen

Prins Joachim och prinsessan Marie fick lämna slottet Schackenborg sommaren 2014 på grund av stora skulder. Men nu kan de snart vara stenrika.
Foto: Palle Peter Skov / Epa / Tt
Prinsen har börjat sälja av mark på Sønderjylland som har ett totalt värde av 97 miljoner danska kronor, skriver danska tidningen Berlingske.
Foto: Jørgen Kølle/Tønder Kommune

Prins Joachim och prinsessan Marie fick lämna slottet Schackenborg sommaren 2014 på grund av stora skulder.

Men nu kan de snart vara stenrika. Prinsen har börjat sälja av mark på Sønderjylland som har ett totalt värde av 97 miljoner danska kronor, skriver danska tidningen Berlingske.

När danske prins Joachim, prinsessan Marie och deras två gemensamma barn, flyttade till Köpenhamn från slottet Schackenborg sommaren 2014 förklarade drottning Margrethes hov att sonen flyttade "av familjeskäl".

Men sanningen var att prins Joachim hade tvingats att sälja slottet eftersom hans skulder var för stora för att det skulle gå att driva jordbruket vidare. Han hade helt enkelt inte lyckats att få egendomen att bli lönsam.

I stället trädde ägarna till tre danska storföretag in och en fond tog över slottet. Det var ägarna till Ecco, Lego och Danfoss som hjälpte till med omkring 140 miljoner danska kronor samtidigt som Joachim fick betala tillbaka 16 miljoner kronor, pengar som han och dåvarande hustrun Alexandra fick i folkets gåva när de gifte sig 1995.

Behöll två gårdar

I samband med flytten från slottet på södra Jylland skickade prinsen ut ett uttalande:

"Prinsessan Marie och jag själv är glada över den lösning vi har kommit fram till, med att det stiftas en fond. Det har varit ett mycket svårt beslut att avhända sig Schackenborg, men jag är övertygad om att vi med denna lösning säkrar Schackenborgs framtid på bästa möjliga sätt."

Prins Joachim sålde dock inte all mark utan behöll två gårdar och 600 hektar mark för en försäljning längre fram, skriver danska Berlingske. Tidningen berättar att prinsen nu är på väg att sälja av marken och att han verkar kunna bli en mycket förmögen man framöver.

Tidigare i år fick prins Joachim rejält betalt när han sålde en bråkdel av marken, 12 hektar, till bolaget Envo Group för 2,4 miljoner danska kronor. Det har framgått när Berlingske har gått igenom fastighetsregistret. Envo ska bygga en biogasanläggning på tomten, skriver tidningen.

- Om han har fått 2,4 miljoner kronor för 12 hektar mark, så motsvarar det 200 000 per hek tar. Det är ett bra pris, han har fått, säger Klaus Kaiser, ekonomichef vid Kunskapscentrum för jordbruk till Berlingske.

Ägorna består både av jordbruksmark, skog och myrmark och det kan vara svårt att göra en exakt värdering menar Klaus Kaiser. Han förklarar för Berlingske att det normala priset per hektar i området ligger på 110 000 danska kronor.

Värderas till 97 miljoner

Bo Asmussen som är chef för Envo-gruppen är nöjd med köpet, och säger till Berlingske att marken är optimal för företaget vad gäller läge och i förhållande till logistiken.

- Vi har betalat precis vad vi skulle, säger han.

Nu har prins Joachim 588 hektar mark kvar och tillsammans med de två gårdarna Solvig och Sødamsgaard, som han fortfarande äger, uppgår prinsens värden till omkring 97 miljoner kronor, skriver Berlingske. Tidningen konstaterar att "även om Joachim inte var en särskilt framgångsrik lantbrukare, så går det desto bättre när han ska sälja sin mark".

Invånarna i Møgeltønder har stor förståelse för att prinsen nu säljer av sin egendom.

- Vad ska han ha all den marken till? Han kan inte vara bonde här i Møgeltønder när han bor i Köpenhamn. Sedan han sålde slottet förra året har det legat i luften att han skulle sälja resterande mark. Så jag är inte förvånad. Det var väntat, säger en av de boende på orten, Britta Alminde, till Berlingske.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!