Rättscentrum i Malmö – här pågår under söndagen en häktningsförhandling mot en misstänkt. Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Rättscentrum i Malmö – här pågår under söndagen en häktningsförhandling mot en misstänkt.  Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Miljoner betalades ut till  kriminella – man häktad

Publicerad

I härvan kring mångmiljonrullningen i en numera krisdrabbad bostadsrättsförening, en av Malmös största, har ytterligare en person häktats. 

Mannen häktas på sannolika skäl misstänks för grov trolöshet mot huvudman. 

– Vi behöver tid att utreda ansvarsfrågan i styrelsen, säger kammaråklagare Bo Birgerson, som leder förundersökningen. 

På mindre än tre år har den stora bostadsrättsföreningen dragit på sig skulder på 230 miljoner kronor, som enligt Sydsvenskan har betalats ut till olika byggföretag. 

Byggjobben har ofta beställts på förhand och har inte alltid blivit färdiga. Pengarna har troligen, enligt ekobrottsmyndigheten, betalats ut till dömda och misstänkta ekobrottslingar. 

Ekobrottsmyndigheten utreder nu ärendet och det finns flera misstänkta. 

– Nu kan vi bara se att pengarna i rätt stor utsträckning har försvunnit ut på utländska konton, har åklagare Bo Birgerson sagt till Sydsvenskan. 

Begärdes häktad

En nyckelperson i affärerna är enligt Sydsvenskan en man som häktades i mitten av september. Hans företag ska ha tagit emot 68 miljoner kronor. 

I veckan greps ytterligare en man som misstänkt vara en av de ansvariga. 

Under söndagen hölls en häktningsförhandling mot mannen. Nu har han häktats – på sannolika skäl misstänkt för grov troslöshet mot huvudman. Brotten är tidsbestämda till 2015, 2016 och 2017 i Malmö. 

– Vi behöver tid att utreda ansvarsfrågan i styrelsen, säger kammaråklagare Bo Birgerson, som leder förundersökningen.

Enligt tingsrättens bedömning finns det en risk att den misstänkte mannen skulle kunna förstöra utredning om han inte häktades. Det fanns också, enligt tingsrätten, en flyktrisk. 

– Han förnekar brott, säger Leif Ljungholm, mannens försvarsadvokat. 

Mångmiljonförlust

I den skuldsatte bostadsföreningens årsredovisning konstaterades att föreningen gjort en mångmiljonförlust. Under 2016 gick bostadsrättsföreningen 77 miljoner kronor back. 

Till störst del beror förlusten på förskottsbetalning på renoveringsarbeten, som enligt Sydsvenskan troligtvis aldrig kommer att genomföras. 

Både Skatteverket och Kronofogden har slagit till mot några av de företag som tagit emot pengar. Bland annat har fastigheter, kontanter och bilar till ett värde av cirka 18 miljoner kronor säkrats.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag