Miljoner betalades ut till kriminella – man häktad

Rättscentrum i Malmö – här pågår under söndagen en häktningsförhandling mot en misstänkt.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

I härvan kring mångmiljonrullningen i en numera krisdrabbad bostadsrättsförening, en av Malmös största, har ytterligare en person häktats. 

Mannen häktas på sannolika skäl misstänks för grov trolöshet mot huvudman. 

– Vi behöver tid att utreda ansvarsfrågan i styrelsen, säger kammaråklagare Bo Birgerson, som leder förundersökningen. 

På mindre än tre år har den stora bostadsrättsföreningen dragit på sig skulder på 230 miljoner kronor, som enligt Sydsvenskan har betalats ut till olika byggföretag. 

Byggjobben har ofta beställts på förhand och har inte alltid blivit färdiga. Pengarna har troligen, enligt ekobrottsmyndigheten, betalats ut till dömda och misstänkta ekobrottslingar. 

Ekobrottsmyndigheten utreder nu ärendet och det finns flera misstänkta. 

– Nu kan vi bara se att pengarna i rätt stor utsträckning har försvunnit ut på utländska konton, har åklagare Bo Birgerson sagt till Sydsvenskan. 

Begärdes häktad

En nyckelperson i affärerna är enligt Sydsvenskan en man som häktades i mitten av september. Hans företag ska ha tagit emot 68 miljoner kronor. 

I veckan greps ytterligare en man som misstänkt vara en av de ansvariga. 

Under söndagen hölls en häktningsförhandling mot mannen. Nu har han häktats – på sannolika skäl misstänkt för grov troslöshet mot huvudman. Brotten är tidsbestämda till 2015, 2016 och 2017 i Malmö. 

– Vi behöver tid att utreda ansvarsfrågan i styrelsen, säger kammaråklagare Bo Birgerson, som leder förundersökningen.

Enligt tingsrättens bedömning finns det en risk att den misstänkte mannen skulle kunna förstöra utredning om han inte häktades. Det fanns också, enligt tingsrätten, en flyktrisk. 

– Han förnekar brott, säger Leif Ljungholm, mannens försvarsadvokat. 

Mångmiljonförlust

I den skuldsatte bostadsföreningens årsredovisning konstaterades att föreningen gjort en mångmiljonförlust. Under 2016 gick bostadsrättsföreningen 77 miljoner kronor back. 

Till störst del beror förlusten på förskottsbetalning på renoveringsarbeten, som enligt Sydsvenskan troligtvis aldrig kommer att genomföras. 

Både Skatteverket och Kronofogden har slagit till mot några av de företag som tagit emot pengar. Bland annat har fastigheter, kontanter och bilar till ett värde av cirka 18 miljoner kronor säkrats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!