Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrev rasistiskt – kan återkomma som chef

Patrik Gillsvik fick sparken från sitt chefsjobb på kommunala Landskrona Energi efter avslöjandet att han uttryckt sig rasistiskt på hatsajten Avpixlat. Nu kan han få komma tillbaka.
Foto: - -

Patrik Gillsvik fick sparken från sitt chefsjobb på kommunala Landskrona Energi efter avslöjandet att han uttryckt sig rasistiskt på hatsajten Avpixlat.

Nu öppnas dörren för en comeback.

– Alla har rätt till en ny chans. Det här handlar inte om några brända skepp. Jag vet att Patrik jobbar med sig själv - sen får vi se, säger vd Johan Holmstedt till Helsingborgs Dagblad.

I en rad artiklar har Expressen och Kvällsposten granskat politiker, chefer och företagare som på sajten Avpixlat skrivit rasistiska och hatiska inlägg.

Via sin jobbmejl skrev Patrik Gillsvik bland annat:

"Jag ber att få sålla mig till majoritetssamhällets strukturella fördomsfullhet och konstaterar att zigenare är påhittiga, snabbtänkta entreprenörer som kan berika vår kultur - ja och sedan stjäl de förstås som korpar!"

Landskrona Energi inledde snabbt en internutredning och redan dagen efter avslöjandet fick Gillsvik lämna sin befattning som stadsnätschef och omplacerades inom företaget.

– Vi har förstås yttrandefrihet i Sverige men representanter för Landskrona Energi har värderingar som vi står för, sa vd Johan Holmstedt till Kvällsposten den 12 december.

Gillsvik har nu fått en specialtjänst inom bolaget.

– Han har hög strategisk kompetens och har gjort mycket bra för oss.

– Problemen låg i chefsrollen och i ledarskapet. Där ska du vara en förebild. Hans yrkeskunskaper har inte varit ifrågasatta, säger Johan Holmstedt till Helsingborgs Dagblad men öppnar samtidigt för att Gillsvik i framtiden kan få nya chefsuppdrag.

– Jag utesluter inte det. Men något tidsperspektiv kan jag inte ge. Vi kommer att ta det här löpande. Men jag kommer att rekrytera en ny stadsnätschef nu.

Landskrona Energi AB:s styrelseordförande Björn O. Persson (M) utesluter inte heller att Gillsvik kan återkomma i en chefsroll.

– Frågan är inte aktuell nu. Men Patrik har gjort många bra saker praktiskt sett, bredband på Ven till exempel. Han är en person som jag har haft en bra relation med. Så jag tycker situationen är tråkig, rent mänskligt.

– Men vad som händer om några månader eller något år vet vi ju inte. Nu försöker vi till att börja med gå vidare ur det läge vi har, säger Björn O. Persson till Helsingborgs Dagblad.

KvP.se har sökt Landskrona Energis vd Johan Holmstedt som inte kan ge någon kommentar förrän i eftermiddag

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!