Patrik Gillsvik fick sparken från sitt chefsjobb på kommunala Landskrona Energi efter avslöjandet att han uttryckt sig rasistiskt på hatsajten Avpixlat. Nu kan han få komma tillbaka. Foto: - -
Patrik Gillsvik fick sparken från sitt chefsjobb på kommunala Landskrona Energi efter avslöjandet att han uttryckt sig rasistiskt på hatsajten Avpixlat. Nu kan han få komma tillbaka.  Foto: - -

Skrev rasistiskt – kan återkomma som chef

Publicerad

Patrik Gillsvik fick sparken från sitt chefsjobb på kommunala Landskrona Energi efter avslöjandet att han uttryckt sig rasistiskt på hatsajten Avpixlat.

Nu öppnas dörren för en comeback.

– Alla har rätt till en ny chans. Det här handlar inte om några brända skepp. Jag vet att Patrik jobbar med sig själv - sen får vi se, säger vd Johan Holmstedt till Helsingborgs Dagblad.

I en rad artiklar har Expressen och Kvällsposten granskat politiker, chefer och företagare som på sajten Avpixlat skrivit rasistiska och hatiska inlägg.

Via sin jobbmejl skrev Patrik Gillsvik bland annat:

"Jag ber att få sålla mig till majoritetssamhällets strukturella fördomsfullhet och konstaterar att zigenare är påhittiga, snabbtänkta entreprenörer som kan berika vår kultur - ja och sedan stjäl de förstås som korpar!"

Landskrona Energi inledde snabbt en internutredning och redan dagen efter avslöjandet fick Gillsvik lämna sin befattning som stadsnätschef och omplacerades inom företaget.

– Vi har förstås yttrandefrihet i Sverige men representanter för Landskrona Energi har värderingar som vi står för, sa vd Johan Holmstedt till Kvällsposten den 12 december.

Gillsvik har nu fått en specialtjänst inom bolaget.

– Han har hög strategisk kompetens och har gjort mycket bra för oss.

– Problemen låg i chefsrollen och i ledarskapet. Där ska du vara en förebild. Hans yrkeskunskaper har inte varit ifrågasatta, säger Johan Holmstedt till Helsingborgs Dagblad men öppnar samtidigt för att Gillsvik i framtiden kan få nya chefsuppdrag.

– Jag utesluter inte det. Men något tidsperspektiv kan jag inte ge. Vi kommer att ta det här löpande. Men jag kommer att rekrytera en ny stadsnätschef nu.

Landskrona Energi AB:s styrelseordförande Björn O. Persson (M) utesluter inte heller att Gillsvik kan återkomma i en chefsroll.

– Frågan är inte aktuell nu. Men Patrik har gjort många bra saker praktiskt sett, bredband på Ven till exempel. Han är en person som jag har haft en bra relation med. Så jag tycker situationen är tråkig, rent mänskligt.

– Men vad som händer om några månader eller något år vet vi ju inte. Nu försöker vi till att börja med gå vidare ur det läge vi har, säger Björn O. Persson till Helsingborgs Dagblad.

KvP.se har sökt Landskrona Energis vd Johan Holmstedt som inte kan ge någon kommentar förrän i eftermiddag

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag