Skrev hat mot judar – åtalas för hets mot folkgrupp

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS X00030
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
En av tweetsen som har blivit anmälda. Bilden är tagen ur polisens förundersökning.
Några av tweetsen som har blivit anmälda. Bilden är tagen ur polisens förundersökning.

En man i 35-årsåldern från Malmö har skrivit hatiska inlägg mot judar på Twitter. 

I inläggen beskriver han hur han ska döda judar. Mannen står fortfarande bakom inläggen han skrivit, men nekar till brott. 

Nu åtalas han för hets mot folkgrupp vid Malmö tingsrätt. 

Det var under hösten 2020 som mannen skrev hatiska inlägg mot judar som under fyra dagar spred sig på sociala medier. Inläggen anmäldes och togs sedan bort. 

Han ska bland annat ha skrivit: ”Jag tar det gärna på mitt samvete att utrota judar”. Han uttryckte också sympatier för Hitler. 

Inläggen som mannen har skrivit står han bakom. Han förklarar att han skrev inläggen för att han blev arg när han såg nedvärderande tweets om muslimer. Enligt honom själv skrevs alltihop i ren frustration. 

– Jag skäms väldigt mycket. Jag ville möta dem med samma anda, de skrev om utrotning, jag mötte med samma, säger mannen i förhör med polisen. 

Mannen hade ett 60-tal följare på Twitter, men inlägget spred sig genom delningar. Han möttes också av motstånd där flera kommenterar att de har anmält inläggen, dels till Twitter men också till polisen. 

Skrivit och hotat en restaurang

I juli 2020 ska mannen också ha skrivit flera kränkande meddelanden till en person på Messenger. Där har han också skrivit nedvärderande kommentarer till ett par som äger en restaurang i Malmö. 

Han skriver bland annat ”jävla kineser”, ”rassvin”, ”kinesjävel” och ”äckliga kineser”. Utöver det har han också uttryckt att han ska se till att ingen ska besöka restaurangen, att han hoppas att den går i konkurs och att de i stället ska tigga på gatan. 

Enligt paret besökte mannen restaurangen varje dag i samband med stängning under en period. De kände sig osäkra både för sig själva, men även sin familj. De uppfattade honom som hotfull och anmälde till polisen. 

Tillfälligt avstängd från Twitter

Totalt har 18 av mannens inlägg anmälts till polisen och han erkänner att han skrivit tweetsen, men nekar till brott. 

– Jag sitter och konverserar för mig själv, det är bara min twittersida, jag tvingar ingen att följa mig, säger han. 

För tillfället är hans konto avstängt. 

Mannen står nu åtalad för fyra fall av hets mot folkgrupp, 13 fall av ofredande samt tre fall av olaga hot. 

TV: Toppolitiker larmades om romsk rättegång i september

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!