Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skrämmande att det ser ut så här i Sverige"

I dag jobbar Natalia Bosak som mentalskötare och har två egna barn. Att hon lägger ned så mycket tid på ideellt arbete med Donationer i Malmö kopplar hon till sin egen barndom. Foto: Stefan Lindblom/HBG-Bild
Idén med Donationer i Malmö är att familjer som hamnat i en ekonomisk knipa kan få hjälp med mat och annat av de över 2000 frivilliga som anmält sig till Facebookgruppen. Foto: Stefan Lindblom/HBG-Bild

Hon är själv uppvuxen i en dysfunktionell familj och fick stjäla mat på gatan för att överleva. I dag driver Natalia Bosak Donationer i Malmö för att hjälpa fattiga föräldrar att skapa en bättre tillvaro för sina barn.

– Det är skrämmande att det ser ut så här i Sverige. Många känner att det är en skam att ta kontakt med oss, men de är verkligen desperata och ser ingen annan utväg, säger hon.

Natalia Bosak

Bor: Malmö.

Ålder: 30.

Gör: Arbetar som mentalskötare i Danmark. Driver Donationer i Malmö (DiM) som hjälper familjer i kris med mat och prylar. DiM står också bakom arrangemanget Familjens dag i Folkets park i Malmö. Är projektledare inom Rädda barnen och arbetar som samtalskoordinator på en skola i Malmö.

3 snabba frågor till Natalia

Hur samlar du kraft?

– Jag tränar eller umgås med vänner och mina barn – de ger mig så mycket glädje.

Vad önskar du dig mest just nu?

– Att den här organisationen inte skulle behövas. Att det inte fanns så många som lever under så fattiga förhållanden.

Hur mycket tid lägger du ner på detta?

– I början lade jag ner 24 timmar om dygnet, haha, men nu är det tre till fyra timmar i veckan.

Natalia Bosak, 30, vill göra allt hon kan för att barn som växer upp i Malmö inte ska behöva gå igenom samma helvete som hon själv gick igenom som barn.

– Jag vet hur det är att somna hungrig, säger Natalia Bosak som startat Donationer i Malmö (DiM). En organisation som hjälper familjer med barn som av en eller anan anledning inte får pengarna att räcka till.

– Det kan vara en ensamstående förälder som studerar och inte klarar sig på CSN eller en familj som fått en oväntad utgift eller dragit på sig ett för dyrt lån, förklarar hon.

Sedan starten 2013 har organisationen, som Natalia i dag driver tillsammans med Sara Aalvik, hjälpt 110 familjer med allt från skötbord till matkassar och hygienprodukter. I

Rymde hemifrån

Natalia Bosak är själv uppvuxen i en dysfunktionell missbrukarfamilj i Polen. Hon fick tidigt lära sig att överleva på egen hand. För att hon och småsyskonen skulle få något att stoppa i magen tvingades hon gå ut och stjäla mat.

Som 6-åring hamnade Natalia och de yngre syskonen på ett barnhem i Polen. Tre år senare blev de adopterade av ett äldre par i Skåne. Men det visade sig att den nya familjen inte blev den fristad Natalia drömt om, tvärtom så var det en våldsam miljö. Under uppväxten i den svenska familjen rymde Natalia hemifrån så ofta hon kunde, ibland sov hon i en trappuppgång bara för att slippa gå hem. Som 15-åring kontaktade hon slutligen en kurator på skolan och efter den dagen gick hon aldrig mer hem utan blev placerad på ett HVB-hem.

– Det var fantastiskt, personalen var underbar. Där fick jag lära mig hur man skulle leva som en normal familj, vi hade middagar och jag fick lära mig tvätta och städa. Och vi fick lov och säga vad vi tyckte om saker utan att bli slagna, och det var ju inte jag van vid.

I dag jobbar Natalia Bosak som mentalskötare och har två egna barn. Att hon lägger ned så mycket tid på ideellt arbete med Donationer i Malmö kopplar hon till sin egen barndom.

– Inget barn ska behöva genomlida samma sak som jag gjorde, det ligger mig varmt om hjärtat. Jag kan känna igen mig jättemycket, och jag känner att jag måste hjälpa dem, säger hon.

Firar jul ihop

Idén med Donationer i Malmö är att familjer som hamnat i en ekonomisk knipa kan få hjälp med mat och annat av de över 2000 frivilliga som anmält sig till Facebookgruppen. De som vill hjälpa till, åker sedan och lämnar sakerna familjen behöver.

– Det händer att vissa får så fin kontakt att de börjar fira jul tillsammans eller semestrar ihop, säger Natalia.

Också hon själv kommer nära familjer hon hjälper, de möts och sitter och pratar över en kopp kaffe, Natalia har även följt med till socialtjänsten och hon har till och med varit med när en kvinna, som inte hade någon vid sin sida, skulle föda barn.

– Jag var med och höll henne i handen. Det var skithäftigt. Det var en stor sak att bli tillfrågad av en total främling.

Natalia säger att de fortfarande har en speciell relation och mamman skickar regelbundet bilder på dottern.

Känner skam

Varje familj kan söka hjälp en gång och de ska på något sätt kunna bevisa att de har en ekonomisk kris.

Natalia är förvånad över att det är så många som lever under så pressade förhållanden.

– Det är skrämmande att det ser ut så här i Sverige. Det värsta är att se att de inte har mat, speciellt under skollov, att barnen inte kan äta sig mätta hemma. Eller att de inte kan köpa en present till sitt barn på födelsedagen. Många känner att det är en skam att ta kontakt med oss, men de är verkligen desperata och ser ingen annan utväg, säger hon.

I fjol var Natalia Bosak en av tre nominerade till Årets hjältemamma, av tidningen Mama. Hon har också uppmärksammats i TV4 Nyhetsmorgon för sitt ideella arbete. Det som gör att hon tänker fortsätta arbetet är att se att det gör skillnad.

– Tacksamheten och glädjen hos de här familjerna är det jag livnära mig på. Många kommer på fötter igen och säger "nu är det vår tur att hjälpa till".

Läs fler delar i serien #100kvinnor här