Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skräckklinik injicerade kunders ansikten - med okända medel

Cornelia Holmberg tappade känseln i läpparna efter ingreppet. Foto: Privat
En av förpackningarna miljöinspektionen hittade. Foto: Miljöförvaltningen

Skönhetsklinik med en falsk "läkare" i täten har injicerat  kvinnors ansikten med okända medel.

Flera kvinnor har fått bestående men. Nu har Malmö kommun polisanmält kliniken för miljöbrott och ägaren har flytt landet.

– Det är så utstuderat, en sådan girighet. Jag finner inte ord, säger Magnus Fornell, kriminalinspektör på Polisen

Första anmälan kom in vid årsskiftet och efter att ryktet spreds om skräckkliniken har högen av anmälningar bara växt. Polisen har nu tagit emot 28 anmälningar mot kliniken och de fortsätter att komma in.

– Den första kom in i början på året men salongsägaren har haft öppet i 1,5 år. Många har haft besvär väldigt länge men inte vetat vart de ska vända sig, säger Magnus Fornell, kriminalinspektören som har hand om fallet.  

Kliniken Madone Estetik center har drivits av två personer, en man och en kvinna. Kvinnan har uppgett att hon är läkare, vilket hon inte är. Kunder har betalat flera tusen kronor på olika skönhetsingrepp i tron om att de görs med ämnen från respekterade märken.

– Det är så utstuderat, sådan girighet. Att kvinnan medvetet sprutat in skiten i folks ansikten och läppar. Och när de kommit tillbaka och klagat har hon bagatelliserat och skyllt på att kunderna har gjort fel, säger Magnus Fornell.

Öppna sår och knölar

Flera kunder har fått bestående knutor i läpparna, stora smärtor och i vissa fall har huden spruckit. Kriminalinspektören vill se att en lag som reglerar skönhetsmarknaden ska träda i kraft.

– Det värsta är att det finns ett lagförslag på regeringens bord som bara ligger. Hade den lagen funnits nu så hade hon aldrig kunnat på så länge som hon hade gjort, säger Magnus Fornell.

Miljöförvaltningen på Malmö stad fick in den första anmälan 11 februari. Vid en inspektion av kliniken 16 februari så fann de förpackningar med utländska etiketter som senare visade sig vara otillåtna att använda i Sverige. 

"Vid fråga till ägaren om dessa produkter svarade hon synbart nervös att de endast används för privat bruk", står det i rapporten från miljöinspektionen, som inte trodde på kvinnans utsaga.

Miljöinspektionen valde därefter att förbjuda verksamheten från den 21 februari.

– Vi tyckte vi hade tillräckligt mycket att gå på. Så många hade råkat illa ut och vi fattade beslutet så att inte fler ska komma till skada, säger David Lindsjö, miljöinspektör.

Okända substanser i en enda röra när miljöförvaltningen gjorde en oanmäld inspektion. Foto: Miljöförvaltningen

Ägarna har flytt landet

Enligt Skånska Dagbladet har ägarna nu gjort sig oanträffbara och åkt utomlands. Det bekräftar även Magnus Fornell som berättar att de lämnade landet efter att historien uppdagats i media.

Kvällsposten har tidigare skrivit om Cornelia Holmberg som fick sina läppar förstörda av salongens läppinjektioner. Hon är glad över att kliniken nu är stängd.

– Det är tur det inte gick ännu längre än såhär och att fler blev drabbade. Malmö stad gjorde helt rätt. 

Det vanliga är att läppinjektioner görs med Hyaluronsyra, ett ämne som försvinner av sig själv efter några månader. Hyaluronsyras kan dessutom tas bort med motmedlet hyalase. Det har dock inte fungerat på de utsatta kvinnorna som fått bestående hårda knutor i läpparna. 

Efter miljöverkets inspektioner finns misstankar om att ägaren har beställt billiga medel från Kina och även smugglat in läkemedel från Ryssland.

Vad som har sprutats in i kvinnornas ansikten är alltså oklart.

I Miljöinspektionens rapport går att läsa:

”Kvinnorna har har sökt hjälp hos läkare men fått informationen om att det förmodligen är endast kirurgiskt ingrepp som gäller för att ta bort knutorna”.

En av förpackningarna från kliniken som miljöinspektionen fotade. Foto: Miljöförvaltningen

Anmäld för en rad brott

Ägaren till kliniken är nu anmäld för vållande till kroppsskada men även brott mot hälsa och sjukvårdslagen eftersom hon har utgett sig för att vara läkare, utan att ha svensk läkarlegitimation. Kliniken är dessutom anmäld för miljöbrott för att de hanterat kemikalier utan tillstånd.

– Det borde finnas en myndighet som styr denna verksamheten, många har gått till polisen som sista utväg eftersom att de inte vet vart de ska vända sig, säger Magnus Fornell som säger att han känner stort medlidande för kvinnorna.

– De känner sig utsatta, ensamma och lägger skulden på sig själva. Säger Magnus Fornell som nu jobbar vidare med ärendet.

Kvällsposten har vid upprepade tillfällen sökt klinikens ägare.

 

LÄS MER: Cornelia, 20, förstorade läpparna – blev sängliggande 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.