Genrebild. Dockan på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: SHUTTERSTOCK
Genrebild. Dockan på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: SHUTTERSTOCK

Skräckdockor hängdes och spetsades under bro

Publicerad

En hängde i en snara.

En annan satt spetad på en stolpe.

Flera skräckinjagande dockor skrämde boende i Vinslöv under tisdagskvällen.

– Det här är naturligtvis inte roligt. Minst en person har ringt polisen. De som bevittnade det var rädda och oroliga för att det kunde vara riktiga människor, säger Rickard Lundqvist på Polisen region Syd till Kristianstadsbladet.

Flera oroliga personer hörde under tisdagskvällen av sig till polisen. Någon, eller några, hade då placerat ut läskiga dockor vid en bro på Lommarpsvägen i Vinslöv.

– Någon hade hängt upp en docka på ett sätt så att det såg ut som att det var en person som hade hängt sig. Under bron var en docka som satt på ett spjut eller en stolpe, säger Rickard Lundqvist till Kristianstadsbladet.

Plockades bort

Polisen skickade en patrull till platsen som kunde konstatera att det mycke riktigt rörde sig om människoliknande dockor. Man beslutade även att avlägsna dockorna så att inte fler Vinslövsbor skulle skrämmas upp i onödan.

Om dockorna placerats ut som ett skämt eller om avsikten var att skrämma livet ur folk är oklart. Klart är dock att tilltaget inte uppskattas av polisen.

– Det har tagits en resurs från den pågående verksamheten. Vi vet inte vem som ligger bakom det här, men jag vill påtala olämpligheten i att göra på detta viset, säger Rickard Lundqvist till Kristianstadsbladet.

Kan vara olagligt

Det är enligt tidningen oklart om skrämselmanövern är olaglig. Eventuellt skulle det kunna röra sig falsklarm om intensionen var att locka dit polisen. Eller om ofredande om någon av de som såg dockorna tagit illa vid sig.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag