lera instrument beslagtogs. Under husrannsakan i den misstänkte 63-åringens hem beslagtogs bland annat bedövningsmedel och kirurgiska instrument. På måndagen ställs mannen inför häktningsdomare. Foto: Polisenlera instrument beslagtogs. Under husrannsakan i den misstänkte 63-åringens hem beslagtogs bland annat bedövningsmedel och kirurgiska instrument. På måndagen ställs mannen inför häktningsdomare. Foto: Polisen
lera instrument beslagtogs. Under husrannsakan i den misstänkte 63-åringens hem beslagtogs bland annat bedövningsmedel och kirurgiska instrument. På måndagen ställs mannen inför häktningsdomare. Foto: Polisen
Könsdelarna hittades i frysen i mannens bostad. OBS, genrebild. Foto: Mikael SjöbergKönsdelarna hittades i frysen i mannens bostad. OBS, genrebild. Foto: Mikael Sjöberg
Könsdelarna hittades i frysen i mannens bostad. OBS, genrebild. Foto: Mikael Sjöberg

Skräckdansken inför rätta – skyller på frun

Publicerad

När polisen slog till mot den 63-årige danskens radhus i Bloemfontein, Sydafrika, hittades avskurna könsdelar från 21 kvinnor i hans frys.

Mannen nekar till allt och skyller på sin hustru.

– Vi tror inte på honom, bland annat eftersom vi har en film där han ses utföra ett ingrepp på en kvinna, säger utredaren Lynda Steyn till Netwerk24.

På måndagen häktades mannen i en vecka.

Den 63-årige mannen greps i torsdags efter att hans 28-åriga fru larmat polisen. När polisen kom till hans hem i staden Bloemfontein hittades könsdelar från 21 kvinnor i frysen. Könsdelarna var infrysta i plastpåsar.

Inledningsvis misstänktes mannen för flera fall av sexuella övergrepp men polisen har nu utvidgat misstankarna till att även omfatta hanteringen med de kvinnliga könsorganen.

Med ansiktet dolt under en jacka fördes den 63-årige mannen in i rättssalen på måndagseftermiddagen, skriver Ekstrabladet som är på plats i Blomfontein.

Åklagaren yrkade på att han skulle häktas som misstänkt för i vart fall två sexuella övergrepp på en och samma kvinna. Enligt åklagaren piercade mannen först hennes könsorgan, vid det andra tillfället ska han ha skurit ut hennes klitoris, skriver Ekstrabladet.

Hävdar att han är oskyldig

Inför häktningsförhandlingarna som inleds på måndagen hävdar mannen att han att inte har något med saken att göra.

Hans advokat, Adriaan van Rensburg, säger till Netwerk24 att det är mannens fru som ligger bakom. Kvinnan ska, enligt advokaten, ha skurit ut könsdelarna för att sälja dem.

Enligt mannen ska hans fru ha lämnat ut honom till polisen eftersom de ligger i skilsmässa som bland annat innefattar en vårdnadstvist om deras barn.

Polisen är övertygad

Men polisen är övertygad om att de har tagit rätt person. Bland annat eftersom de har beslagtagit en video där mannen syns skära ut klitoris på en kvinna.

Under husrannsakan beslagtogs flera foton även bedövningsmedel och kirurgiska instrument.

– De här ingreppen har sannolikt skett i mannens sovrum, säger utredaren Lynda Steyn till Ekstrabladet.

En av könsdelarna som hittades i frysen är mannens hustrus. Polisen är i nuläget inte säker på om de andra kvinnorna lever eller inte, skriver Ekstrabladet.

Den 63-årige dansken flyttade till Sydafrika för flera år sedan och försörjer sig som vapenhandlare.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag