Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräckbilderna på giftiga havsbotten – allt är dött

Döda bottnen i Hanöbukten.
Foto: SCSC
Ålgräs – som det ska se ut.
Foto: SCSC

Kronprinsessan Victoria besökte Östersjön tidigare i år med anledning av spökgarn i Östersjön.

Nu larmar dykare om en steril miljö på havets botten.

Dykaren Kjell Anderssons film visar hur inget lever på vissa platser i Hanöbukten.

Larmet är långt i från det första om ett förorenade Östersjön. Förra året publicerade Kvällsposten dykarbilder som visade hur en fabrik pumpade ut svart rök rakt ut i havet.

WWF har larmat om ”ett hav i kris”. Samtidigt hävdade forskaren Sture Hansson, med fyra decenniers erfarenhet av Östersjöforskning, att havet mår bättre i dag än för 50 år sedan

”Bara värre och värre” 

Dykaren Kjell Andersson, från den ideella föreningen Swedish Coast and Sea Center, larmar nu om områden i Hanöbukten där ingenting växer. Med hjälp av UV-skotrar och en undervattenskamera har Kjell och hans kolleger filmats havets botten. 

Han har dykt i svenska hav sedan 80-talet – och har tydligt sett hur bottnarna förändrats över tid. 

– Det är bråttom nu och det blir bara värre och värre, framför allt vid de grunda bottnarna, säger Kjell Andersson, och refererar till den film som SCSC släppt.

https://www.facebook.com/SwedishCoastandSeaCenter/videos/639772053216267/?v=639772053216267

Kjell Andersson pratar om det döda ålgräset på havets botten i Hanöbukten – och jämför hur det ser ut i dag med hur det såg ut i Öresund när han började filma 1987.

Och Öresund har efter punktinsatser förbättrar miljön avsevärt och havet återhämtar sig. 

– Vi har matat ut föroreningar nu i 50 år, vilket gjort att vi fått fullmatat med gifter i Hanöbukten. Det är som när vi gjorde den första filmen på 80-talet, det är exakt likadant. Bara död botten, säger han.  

”Blir så besviken” 

Dykaren Kjell Andersson upplever att det inte görs tillräckligt mycket för att stoppa föreningarna i Östersjön. Därför delar SCSC – ledd av erfarna forskare och professorer – filmen tillsammans med texten:

Om nu myndigheterna och politikerna vet hur det ser ut med stora områden av död botten i Hanöbukten varför talar man inte om det för allmänheten?”

– Jag blir så besviken när jag dyker där, myndigheterna verkar inte ha någon koll. Vi måste börja fundera, fabrikerna kan inte ha egenkontroll av utsläpp. Alla måste erkänna att det inte fungerar, säger han. 

– Vi ser skillnaden efter föroreningar och så lägger myndigheter pengar på undersökningar som inte ger något. Vi behöver koncentrera oss på utsläppen.