Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköterska misshandlades på sjukhuset – nya rutiner införs

Skånes universitetssjukhus i Lund uppdaterar sina rutiner efter misshandeln av en sköterska.Foto: JOHAN NILSSON/TT

En sköterska misshandlades av en patient på Skånes universitetssjukhus i Lund i oktober.

Nu har avdelningen infört nya rutiner efter krav från Arbetsmiljöverket, skriver Sydsvenskan.

Den misshandlade sköterskan fick ta emot en hård spark i bröstet av en patient. Sparken var så hård att den kastade henne genom rummet.

Överfallslarmet gick och polis och väktare kom till avdelningen – och sköterskan fördes till akuten.

Efter en inspektion krävde Arbetsmiljöverket en skriftlig handledningsplan från sjukhuset, för att förebygga liknande händelser i framtiden och den planen har nu tagits fram. Arbetsmiljöverket säger sig vara nöjt med åtgärderna och ärendet betraktas nu som avslutat.

– Planen om finns vid varje arbetsstation på avdelningen är en förkortad och förtydligad version av de riktlinjer som finns på sjukhuset och i Region Skåne, säger Anders Rehn, verksamhetschef för intensiv och perioperativ vård, till Sydsvenskan.

Alla medarbetare har informerats om händelsen. Någon polisanmälan angående misshandeln har inte gjorts.

– Trots att enhetschefen bett säkerhetsavdelningen om hjälp för att stötta medarbetaren har medarbetaren ändå valt att inte polisanmäla, säger Anders Rehn till Sydsvenskan.