Den 25-årige mannen sköt med kpist mot en man som stod på skolans konstgräsplan. Händelsen fångades av skolans övervakningskameror. Foto: PolisenDen 25-årige mannen sköt med kpist mot en man som stod på skolans konstgräsplan. Händelsen fångades av skolans övervakningskameror. Foto: Polisen
Den 25-årige mannen sköt med kpist mot en man som stod på skolans konstgräsplan. Händelsen fångades av skolans övervakningskameror. Foto: Polisen
Mannen på konstgräsplanen ses skjuta med en pistol. Foto: PolisenMannen på konstgräsplanen ses skjuta med en pistol. Foto: Polisen
Mannen på konstgräsplanen ses skjuta med en pistol.  Foto: Polisen
Sekunden senare flyr barnen på konstgräsplanen från skottduellen. Foto: PolisenSekunden senare flyr barnen på konstgräsplanen från skottduellen. Foto: Polisen
Sekunden senare flyr barnen på konstgräsplanen från skottduellen. Foto: Polisen

Sköt med kpist på skola – barn flydde

Publicerad

Mitt bland flera barn hamnade två män i en skottduell.

Nu åtalas en 25-årig man för grovt vapenbrott.

– Att ingen skadades är ett mirakel, säger åklagaren Hans Åkesson.

Barnen hade samlats för att spela fotboll på konstgräsplanen vid Söderskolan i Helsingborg den 24 juni för två år sedan.

Plötsligt dök en 25-årig man upp med en kpist.

På skolans övervakningskameror ser man hur 25-åringen plötsligt öppnade eld mot en man på konstgräsplanen. Mannen på planen sköt i sin tur med en pistol.

– Det blev en skottduell mellan männen, säger kammaråklagaren Hans Åkesson.

Går inte att styrka motiv

Flera kulor träffade ett cykelförråd och en gungställning. På platsen där 25-åringen avlossat sin kpist, av märket Scorpio, hittades 14 patronhylsor.

Som av ett mirakel skadades ingen.

Nu åtalas 25-åringen med kpisten för grovt vapenbrott, dock inte för mordförsök.

– Mycket talar för att det var avsikten men det går inte att styrka, säger Hans Åkesson.

"Situationen är speciell"

Mannen som skjutit med pistol åtalas dock inte alls.

– Det går inte att bevisa att det var han. Situationen är väldigt speciell och det finns liknande händelser som underkänts av domstolen. Vi kan inte avgöra vem som sköt först och vem som hade nödvärnsrätten på sin sida. Eftersom ingen blev träffad eller skadad så har vi inte mycket att gå på. Jag ska inte väcka åtal bara för sakens skull om jag inte kan förvänta mig en fällande dom, säger Hans Åkesson.

25-åringen med kpisten hade med sig en 26-årig man, skriver Helsingborgs Dagblad som var först med nyheten. Några månader senare mördades 26-åringen i Helsingborg. Mordet är fortfarande ouppklarat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag