Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sköt ihjäl två bröder – fick sänkt straff

69-åringen kände ett underliggande hot från de två bröderna.
Foto: HELENA SJÖGREN
Leif GW Persson har genomfört en egen rekonstruktion av Vallåkrafallet i Veckans Brott.
Foto: SvT
Hovrättspresidenten Lennart Svensäter har lett förhandlingar i hovrätten. Domen meddelas kl 11 i dag.
Foto: Micke Ölander

I dag klockan 11 fick den 69-årige företagaren hovrättens dom. I tingsrätten dömdes han till fyra års fängelse för dråp. Hovrätten sänkte han straff till två års fängelse men dömer honom för dråp.

– Det var en förfärlig situation den här natten. Men han hade andra möjligheter än att skjuta, säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter.

Hovrätten anser att 69-åringen var i en livshotande situation och att han hade rätt att använda "livsfarligt våld", som det står i domen. 

Men hovrätten tycker också att 69-åringen borde ha varnat och ropat att han var beväpnad.

– De två bröderna stod utanför hans dörr, beväpnade med kniv och järnrör. Han hade inte behövt skjuta direkt, säger Lennart Svensäter som lett förhandlingarna i hovrätten.

I ett pressmeddelande skriver Svensäter så här om varför straffet sänks till två år:

"Vid straffmätningen tar hovrätten stor hänsyn till att 69-åringen helt utan egen skuld försatts i den aktuella situationen och att han inte haft något annat syfte med sitt agerande än att avvärja det angrepp som riktats mot honom."

"Omständigheterna i målet talar i så starkt mildrande riktning att straffvärdet av gärningarna ligger avsevärt under straffminimum för dråp, som är fängelse i sex år. Hovrätten tar också hänsyn till 69-åringens höga ålder och bestämmer straffet till fängelse i två år."

– Han var helt enkelt livrädd, säger Lennart Svensäter.

Advokaten Lars Kruse som försvarat 69-åringen tillsammans med Johan Eriksson berättade tidigare om domen för sin klient.

KvP: Hur reagerade han?

– Med blandade känslor. Han är besviken över att han inte är frikänd men samtidigt lättad över att man inte gick åklagarna till mötes utan att man tog fasta på våra argument och sänkte straffet, säger Lars Kruse.

Han och Johan Eriksson ska längre fram diskutera med sin klient om de ska försöka gå vidare till Högsta domstolen.

Sent på kvällen i mörkret den 14 oktober 2015 bankade det på dörren till 69-åringens enskilt belägna hus i Vallåkra. Han ringde en släkting som kontaktade polisen. Till släktingen säger han:

 – De slår sönder mina fönster här på mitt hus. 

De två bröderna,  21 och 24 år gamla, som han hade en konflikt med stod utanför hans dörr. 

Det dröjde en timme innan första polispatrullen kom till platsen. Men då hade 69-åringen för länge sedan skjutit de två bröderna genom fönstret till sin ytterdörr. Polisen såg kropparna på tomten och förstod först då vad som hänt.

Upplevde hot

I tingsrätten berättade 69-åringen, som lider av hjärtsvikt, ingående om sin fruktan för de två bröderna. Han anser att de var ute efter honom och att han kände ett ständigt underliggande hot.

Konflikten hade visserligen svalnat något efter att 69-åringen anmält bröderna för skadegörelse av hans hus. Någon hade slagit sönder flera rutor i hans villa. 69-åringen ansåg att bröderna gjort det. Han åkte vid ett tillfälle hem till brödernas familj och krävde att de skulle betala reparationerna. Mötet slutade med en anmälan om misshandel.

69-åringen häktades och blev senare åtalad för mord. Tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde honom till fyra års fängelse för dråp.

Hans försvarsadvokater, Lars Kruse och Johan Eriksson, överklagade domen och anser att 69-åringen ska frias helt eftersom han handlat i nödvärn. Åklagarna ville att han ska få ett hårdare fängelsestraff.

"Borde ha besinnat sig"

Försvarsadvokaternas budskap till domstolen gick ut på att 69-åringen upplevde reell dödsångest och att bröderna var där för att döda honom i hans eget hus. Den uppfattning delade tingsrätten men bara delvis. I domen skriver tingsrätten att 69-åringen  "blivit otroligt rädd, känt panik och upplevt rädsla för sitt liv" .

Men tingsrätten ansåg också att han borde ha kunnat kontrollera sig, vilket hovrätten också anser.

– Man kan inte använda skjutvapen hur som helst, säger Lennart Svensäter.

Hovrätten var enig. 69-åringen ska betala skadestånd på 50 000 kronor till vardera av brödernas föräldrar. Hans hagelgevär är förverkat.

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.