Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sköt sin flickvän av misstag – nu kan hon inte få barn

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Pojkvännen har tidigare avlossat ett skott i sovrummet.
Foto: Polisen
Den nu dömde 32-åringen.
Foto: Polisen

Den 32-årige mannen skulle lära sin flickvän att skjuta med pistol. 

I stället avlossades ett skott som träffade henne i höften – och nu kan kvinnan troligtvis inte få barn.

– Jag vill bara att detta fucking aldrig hade hänt, säger kvinnan i förhör.

När mannen själv larmade polisen den 3 januari 2017 berättade han att någon attackerat dem i höjd med en restaurang i Malmö. 

Den historien håller han fast vid i de inledande förhören. Ingående beskriver mannen att han uppfattade smällarna som nyårsraketer och hur han ser kvinnan falla ihop. 

Vapnet som användes.
Foto: Polisen

Han berättar för polisen om hur han tidigare varit utsatt för ett mordförsök med kniv. 

32-åringen lyckas också övertyga kvinnan att hålla fast vid hans historia.

– Jag kan inte beskriva var vi befinner oss när jag blir skjuten, men jag tror att det är asfalt där jag faller omkull. XX sa till mig att jag skulle vara vaken, säger hon i förhör. 

Men redan nästa förhör beslutar sig kvinnan för att berätta sanningen. 

– Det var en olycka. Allt om kvällen stämmer förutom när vi gick ut, för han ville testa pistolen och så råkar han skjuta mig, säger hon. 

”Kan inte hantera det alls”

Och så småningom vände även 32-åringen – som mitt i ett förhör valde att ändra sin historia.

Den unga kvinnan intresserade sig för pojkvännens vapen, och paret bestämde sig för att gå ut för att skjuta. Planen var att 32-åringen skulle lära henne hur det fungerade. 

Kvinnan poserar med ett vapen.
Foto: Polisen

Men redan innan de gick ut avlossade mannen ett skott i sovrummet, av misstag. 

– Han kan ju inte hantera det alls, det förstår man ju, det märker man. Jag tänker inte gola ner på det sättet, men jag har sett hur han betett sig med vapen och jag vet att det inte är något för honom, säger kvinnan i förhör. 

Lämnade kvinnan

Ändå följer hon med ut för att lära sig att skjuta. 

I förhör har flickvännen berättar att mannen sköt tre gånger i luften. Därefter sänkte han vapnet mot henne.

Skottet tog illa och träffade kvinnan i höften. I samband med det skadades livmodern och äggstocken. 

Flickvännen fortsätter att berätta att 32-åringen fick panik och lämnade platsen för att gömma vapnet. När han väl var tillbaka ringde han 112.

– När han pratade med ambulansen, det var då han lyfte mig och flyttade mig till en annan plats. Alltså, allting är så här blurry, men han lyfte i alla fall mig till en annan plats och jag hör honom prata med ambulansen. 

– Alltså, medvetandet var fram och tillbaka. 

Kan inte få barn

Kvinnans skador var livshotande och läkarna bedömer, enligt förundersökningsprotokollet, att hon troligtvis aldrig kan få barn. 

XX har förmodligen inte så stor chans att få barn, enligt läkaren. Hon vet inte om allt är i ordning.”, skriver tingsrätten i domen. 

Nu har 32-åringen dömts till 2,5 års fängelse för grovt vapenbrott och vållande till kroppsskada, grovt brott. Han medger omständigheterna och har i förhör berättat att det rör sig om en olycka. 

32-åringen och kvinnan.
Foto: Polisen

I förhör har pojkvännen också förklarat varför han inledningsvis ljög.

”Det var på instinkt. Vi kom överens om att vi skulle säga detta. Anledningen var att jag var rädd att bli misstänkt för mordförsök.”

Döms till fängelse

Tingsrätten skriver i sin dom att det brott som 32-åringen begått är så allvarligt att ”inget annat än fängelse kommer i fråga för honom”.

Vidare bör beaktas att det är snart tre år sedan XX begick brotten och att det inte såvitt framkommit beror enbart på honom att lagföringen blivit så fördröjd. Tingsrätten bestämmer därför påföljden för XX till fängelse två år sex månader, vilket är en något kortare tid än vad straffvärdet i sig motsvarar.”

Kvinnan får 33 000 i skadestånd för sveda och värk, 50 000 i skadestånd för kränkning och 3600 för skadade kläder och vårdkostnader.