En kran kommer lastad med en knut. Skorstenen och konstverket "Non CO2" av konstnären Carl Fredrik Reuter­swärd är nu på plats på Landskronas nya kraftvärmeverk ­"Energiknuten". Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild
En kran kommer lastad med en knut. Skorstenen och konstverket "Non CO2" av konstnären Carl Fredrik Reuter­swärd är nu på plats på Landskronas nya kraftvärmeverk ­"Energiknuten".  Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild

Skorsten med twist i Landskrona

Publicerad

Nu är Landskronas nya landmärke på plats! En illröd 50 meter hög knuten skorsten av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd pryder nu det nya kraftvärmeverket.

Carl Fredrik Reuterswärd är bland annat känd för konstverket "Non Violence", den knutna revolvern som spridits över världen. Den finns utanför FN:s högkvarter i New York, i Berlin, Peking, Kapstaden och Luxemburg. I Malmö står den sedan början av 1990-talet utanför Börshuset.

Men den knutna skorstenen, "Non CO2", är unik för Landskrona.

- Vi ville ha något udda, inte bara en tavla som hänger i foajén som bara besökarna ser, säger Jan Lindeberg, projektansvarig för det nya kraftvärmeverket "Energi­knuten".

En röd knut högt upp luften är verkligen udda och syns nu som ett glatt utropstecken för alla. Knuten handlar också om symbolik, ett ställningstagande för miljön, berättar Jan Lindeberg.

- Knuten betyder att vi sätter stopp för de fossila utsläppen i Landskrona.

Det var den tanken som gjorde att man tog kontakt med Carl Fredrik Reuterswärd.

Byggd på Öresundsvarvet

Lokalt byggd är skorstenen också, på det gamla Öresundsvarvet. Så det blev ingen låg väg att frakta över den på onsdagen för montering upp mot skyn. Hela arbetet var klart på en halvtimme.

- Det finns ju en stor kunskap om den här typen av hantverk på det gamla varvet. De har ju byggt mycket genom åren med böjda och svängda former, säger Jan Lindeberg.

Att bygga en knut således var ingen konst.

Annette Fröstberg
Annette Fröstberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag