Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skorsten med twist i Landskrona

En kran kommer lastad med en knut. Skorstenen och konstverket "Non CO2" av konstnären Carl Fredrik Reuter­swärd är nu på plats på Landskronas nya kraftvärmeverk ­"Energiknuten".
Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild

Nu är Landskronas nya landmärke på plats! En illröd 50 meter hög knuten skorsten av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd pryder nu det nya kraftvärmeverket.

Carl Fredrik Reuterswärd är bland annat känd för konstverket "Non Violence", den knutna revolvern som spridits över världen. Den finns utanför FN:s högkvarter i New York, i Berlin, Peking, Kapstaden och Luxemburg. I Malmö står den sedan början av 1990-talet utanför Börshuset.

Men den knutna skorstenen, "Non CO2", är unik för Landskrona.

- Vi ville ha något udda, inte bara en tavla som hänger i foajén som bara besökarna ser, säger Jan Lindeberg, projektansvarig för det nya kraftvärmeverket "Energi­knuten".

En röd knut högt upp luften är verkligen udda och syns nu som ett glatt utropstecken för alla. Knuten handlar också om symbolik, ett ställningstagande för miljön, berättar Jan Lindeberg.

- Knuten betyder att vi sätter stopp för de fossila utsläppen i Landskrona.

Det var den tanken som gjorde att man tog kontakt med Carl Fredrik Reuterswärd.

Byggd på Öresundsvarvet

Lokalt byggd är skorstenen också, på det gamla Öresundsvarvet. Så det blev ingen låg väg att frakta över den på onsdagen för montering upp mot skyn. Hela arbetet var klart på en halvtimme.

- Det finns ju en stor kunskap om den här typen av hantverk på det gamla varvet. De har ju byggt mycket genom åren med böjda och svängda former, säger Jan Lindeberg.

Att bygga en knut således var ingen konst.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!