Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppdraget: Bemöt radikaliserade elever

Gustav Fridolin.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens nya uppdrag till Skolverket: Utveckla stödet till lärare och skolor att upptäcka och identifiera elever som är i riskzonen att radikaliseras.
Foto: Shutterstock

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, har skolor uttryckt att det varit jobbigt att ta tag i fall där elever utsatts för rasism av invandrargrupper.

Regeringen vill stärka skolans antirasistiska uppdrag.

Kvällsposten kan nu avslöja att Skolverket från och med torsdag ska ge lärare ett särskilt stöd för att bemöta extremism och intolerans – i skolmiljön.

Mänskliga rättigheter måste vara okränkbara, oavsett vem som uttrycker hatet eller rasismen.

Det menar utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, angående den rasism som en del invandrargrupper utsätts för av andra grupper med invandrarbakgrund. Kvällspostens artikel om ämnet blev under tisdagen uppmärksammad på bland annat DN:s ledarsida.

Kvällsposten kan nu berätta att regeringens regleringsbrev på torsdag kommer att ge ett särskilt uppdrag till Skolverket: Att utveckla stödet till lärare och skolor att upptäcka och identifiera elever som är i riskzonen att radikaliseras.

Det kan vara ett sätt att motverka antisemitism och olika former av extremism.

– Det här är något många skolor saknar i dag. Lärare ska få konkret stöd, fortbildning, info om hur de upptäcker elever i riskzonen och hur de ska ta klassrumsdiskussioner.

Gustav Fridolin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Skolan har antirasistiskt uppdrag"

Idén till satsningen fick Gustav Fridolin efter samtal om värdegrundsarbete med Malmö kommun som försöker bygga upp liknande verktyg inom skolan. Vilket är svårare för mindre kommuner.

– Skolan har ett starkt antirasistiskt uppdrag. Det är i skolan vi ska få de kunskaper vi behöver för att stå emot antisemitism och andra rasistiska irrläror, oavsett vilka personer som står för hatet.

Har skolor svårt att gripa in när de upptäcker rasism och hat mellan invandrargrupper?

– Jag vet att det finns skolor och miljöer där man tyckt att det varit jobbigt att ta tag och där man har för lite kunskap om hur det fungerar i lokalsamhället.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!