Den här veckan har alla barn i Skåne återvänt till skolan efter ledigheten under sportlovet.
Men vad gäller egentligen för skolbarn som varit utomlands nära områden som drabbats av Coronaviruset?
– Barn som inte har några symtom alls, och där ingen annan i resesällskapet heller har uppvisat några symtom, ska gå i skolan som vanligt, klargör Anna Olin, verksamhetschef för elevhälsan i Malmö.
– Vi följer Folkhälsomyndighetens uppdateringar och vårdguiden, 1177. Det är också där alla kan gå in och läsa.
Folkhälsomyndighetens rekommendation
”Personer som har vistats i områdena nedan bör vara uppmärksamma på luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber och ringa sjukvården 1177 Vårdguiden för bedömning”.
Rekommendationerna gäller:
• Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår.
• De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto.
• Iran.
• Sydkorea.
Tar inga risker
På Academedia-skolorna med 60 000 förskolebarn i sin verksamhet tas det inga risker. Där är elever och lärare som varit i Kina inte välkomna tillbaka på två veckor.
– Personal får jobba hemifrån med lön och för varje elev görs en individuell plan så att de får undervisningen på distans, säger Kristianstad-förskolan Pysslingens rektor Petra Nilsson till Kristanstadsbladet.
Skolan är en del av Academedia och restriktionerna infördes efter att utrikesdepartementet skärpt sina rekommendationer.
I dagsläget genomförs det inte någon hälsoscreening på inkommande resenärer till Sverige.
– Det viktigaste är att det görs kontroller när personer lämnar ett drabbat område. Hälsoscreening av inkommande resenärer på flygplatser är både enormt resurskrävande och ineffektivt, då smittade personer kan utveckla symtomen senare. De flesta som smittas insjuknar 3-5 dygn efter kontakt med en sjuk person, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Folkhälsomyndighetens hemsida.
Om det finns en oro för coronaviruset bland elever uppmuntrar Skolverket rektorer att tillsammans med personal diskutera hur man kan lyfta frågan i utbildningen.
”Vid oro och frågor kan skolan hänvisa elever och vårdnadshavare till elevhälsans medicinska insats, alltså Skolhälsovården. Den har ansvar för smittskydd och hygien i skolan och följer råden från smittskyddsläkarorganisationen”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin information till skolledare.