Två skolor i Laholm höll stängt under onsdagen. Skadegörelsen var så omfattande att det inte gick att hålla skola – och dessutom behövde polisen undersöka brottsplatsen. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTTTvå skolor i Laholm höll stängt under onsdagen. Skadegörelsen var så omfattande att det inte gick att hålla skola – och dessutom behövde polisen undersöka brottsplatsen. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Två skolor i Laholm höll stängt under onsdagen. Skadegörelsen var så omfattande att det inte gick att hålla skola – och dessutom behövde polisen undersöka brottsplatsen. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Polisen säger till SVT Nyheter att 20 datorer stulits från skolorna, och att man inte har någon misstänkt. Foto: TOMAS LEPRINCEPolisen säger till SVT Nyheter att 20 datorer stulits från skolorna, och att man inte har någon misstänkt. Foto: TOMAS LEPRINCE
Polisen säger till SVT Nyheter att 20 datorer stulits från skolorna, och att man inte har någon misstänkt. Foto: TOMAS LEPRINCE

Skolor tvingas stänga – efter stor skadegörelse

Publicerad

Två skolor hålls stängda i Laholm på grund av stölder och omfattande skadegörelse.

Polisen undersöker brottsplatsen och behöver tillgång till alla lokaler.

– Om det är så att man har slängt ut läromedel på golvet och liknande, då är det ju ingen miljö där vi vill ha undervisning, säger utbildningschefen Richard Mortenlind.

Det är Lagaholmsskolan och Våxtorpsskolan 7-9 i halländska Laholm som hålls stängda under onsdagen.

Redan på tisdagen, 1 maj, beslöt kommunen att de skulle hålla stängt i dag. 

Skälet är att okända gärningsmän brutit sig in på skolan och förstört, något som SVT Nyheter var först med att berätta om.

– Vi fattar det beslutet på grund av att polisen ska genomföra en brottsplatsundersökning på skolorna. Då får vi inte tillgäng till klassrummen, och därför beslöt vi att ställa in undervisningen, säger Richard Mortenlind till Kvällsposten.

Stänger på grund av förstörelse

Lärarna kontaktade föräldrar och genomförde skolstängningen, ett arbete som såg olika ut i olika klasser.

Men det fanns ett ytterligare skäl till att skolan stängde.

– Om det är så att man har slängt ut läromedel på golvet och liknande, då är det ju ingen miljö där vi vill ha undervisning, säger Richard Mortenlind.

– Det känns väldigt dramatiskt. Inte nog med att man ger sig in i skolan, att man förstör också, säger Richard Mortenlind.

Under onsdagen – efter att polisen jobbat klart i lokalerna – har skolan städats upp. På torsdagen är det skola som vanligt, både på Lagaholmsskolan och Våxtorpsskolan.

Datorer stulna – finns ingen misstänkt

Då kommer man även att ha samlingar med eleverna kring skadegörelsen.

– Lärarna kommer att följa upp det på morgonen och prata om det som hänt, säger Richard Mortenlind.

Polisen säger till SVT Nyheter att 20 datorer stulits från skolorna, och att man inte har någon misstänkt.

– Det rör sig om ovanligt stor förstörelse, särskilt på dörrar och elevskåp, säger Jenny Jerrhage Lundquist, förundersökningsledare på polisen i Laholm, till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag