Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolor i Malmö börjar testa barn och lärare

Skolor i Malmö börjar med covid-tester. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Både barn och elever ska testas. Arkivbild.
Foto: PEERAPON BOONYAKIAT/SHUTTERSTOCK / PEERAPON BOONYAKIAT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

För att hämma covid-smittan hos barn och unga inleder Malmö stad ett pilotprojekt där tanken är att lärare och elever ska testa sig på skolan, rapporterar magasinet Läraren.

Den senaste tiden har Region Skåne sett en tydlig ökning av covid-fall bland barn och ungdomar som går i skolan. En stor del av förklaringen till det är att antalet test har ökat i omfattning.

– Det pågår fortsatt en smittspridning i de yngre åldersgrupperna och vi har betydligt fler fall rapporterade i åldrarna 10-19 år under förra veckan, sa Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande i början på juni.

Barn och unga är dessutom den enda grupp där smittspridningen fortsätter att öka, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Inte helt lätt att genomföra”

Pilotprojektet sjösätts till en början på Latinskolan och Borgarskolan i Malmö där elever och lärare får tillgång till PCR-tester i skolans lokaler.

Under gårdagen infördes snabbtester, eller antigentester som de heter, på alla 26 kommunala gymnasieskolor i Stockholm och i Dalarna har man haft snabbtester på försök. 

– Slutsatsen blev att det inte är helt lätt att genomföra. Skolorna måste ha utbildad vårdpersonal som kan ta proverna och det har varit svårt att få till eftersom det blir stort antal personer som ska provtas, säger smittskyddssjuksköterskan Annika Alfredsson i Region Dalarna till magasinet Läraren.

Även i Göteborg överväger man att införa snabbtester. Snabbtester och PCR-tester skiljer sig då PCR-tester är mer tillförlitliga.

FLER NYHETER: Så här funkar Danmarks coronapass

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!