Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolkockens krav: Stoppa barnens köttbullefrosseri

I Växjö får eleverna ta hur många köttbullar de vill. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Många elever väljer enligt skolkocken att bara ta köttbullar och lämnar potatisen och grönsakerna orörda. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I Växjö får eleverna äta hur många köttbullar de vill i skolan. Nu hoppas en av kommunens kockar sätta stopp för detta. 

”Vi vill ha rätten att sätta gränser, vi vill lägga resurserna på rätta ställen, vi vill tänka på miljön och svinnet”, skriver kocken till stadens politiker enligt Smålandsposten.

– Någonstans förstår jag hennes frustration, säger politikern Per Schöldberg (C).

Tidigare fanns det en gräns på åtta köttbullar per barn, i Växjös skolmatsalar. Men nu är det fritt fram och köttbullarna försvinner snabbt från serveringsbrickorna. 

Det reagerar en av kommunens kockar på som skriver ett brev till stadens politiker. 

”De äldre barnen vet att vi inte har tid att hålla koll på tallriksmodellen. De vet om den 'fria tagningen' och väljer att tolka den: ät köttbullar tills det är slut. Här finns inga gränser. Vårt tjat om potatis och grönsaker försvinner bland köttbullar, brunsås och lingon”, skriver kocken i sitt brev som Smålandsposten tagit del av. 

 

Ofta tar köttbullarna slut innan alla elever har fått äta. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Köttbullarna räcker inte till alla

Hon förklarar hur det går till när barnen kommer till skolmatsalen och frågar hur många köttbullar de får ta:

”Jag svarar att du kan väl börja med fem, så får du ta mer sedan men då måste du äta potatis och grönsaker också. Barnet tittar på mig med frågande blick. Det är ett otydligt svar. Hen vill ha en siffra och fortsätter: men hur många köttbullar får jag ta”.

Köttbullarna räcker enligt kocken inte till alla barn i skolan, och dessutom följs inte tallriksmodellen. Potatisen och grönsakerna ligger kvar i serveringsfaten men köttbullarna försvinner direkt.

 

Per Schöldberg (C) lovar att hjälpa personalen med att hantera skolmatsituationen lättare. Foto: Centerpartiet/Christer Wahlgren

Vill inte stoppa "fri tagning"

Kockens brev har nu hamnat hos kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

– Vi har inga avsikter att stoppa fri tagning men man kanske kan hitta en modell som fungerar bättre. Någonstans förstår jag hennes frustration. De har gjort i ordning maten, där är potatis, där är grönsaker och köttbullar. Sedan tar ungarna 15 köttbullar och inget annat. Det kan inte vara meningen, säger Per Schöldberg (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott till Smålandsposten. 

Nu lovar Per Schöldberg att hjälpa personalen med att hantera situationen lättare. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!