Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolelever uppmanas undvika att ta bussen

Marias oro för trängseln på bussarna
Elever i Kronoberg uppmanas undvika bussen.Foto: Colourbox
Trängsel på bussar har varit ett problem under pandemin.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Länstrafiken Kronoberg räknar med att fler åker med kollektivtrafik vinter.

Därför uppmanas nu elever att undvika bussen, skriver Smålandsposten.

I samband med skolstarten har flera regioner i södra Sverige uttryckt oro för att det skulle kunna leda till trängsel i kollektivtrafiken och ökad smittspridning.

I Kronoberg har anställda vid marknadsavdelningen på länstrafiken varit ute på skolor och uppmanat elever att undvika att åka buss och tåg på grund av trängseln, skriver Smålandsposten.

Patrik Tidåsen, trafikchef för Länstrafiken Kronoberg, uttrycker nu oro för att läget kan bli ännu värre i vinter.

– Det är en svår situation, vi känner en oro inför vintern med stadstrafikbussarna för normalt sett är det fler som åker på vintern, säger han till SMP.

Enligt trafikchefen skulle det inte hjälpa att sätta in fler bussar. Inte heller är det ett alternativ att stänga kollektivtrafiken.

– Även om vi hade fördubblat trafiken hade det inte hjälpt att undvika trängseln på vintertid. Det kan förekomma 90 personer på en buss under vintertid och då får flera stå upp i bussen.

Särskild pandemilag

Nyligen gick socialminister Lena Hallengren (S) ut och förklarade att regeringen håller på att ta fram en särskild pandemilag för att bland annat råda bot på trängsel i kollektivtrafiken.

Enligt idén ska det då sättas ett maxtal för antalet personer i bussar och tåg – men även i butiker.

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, har socialminister Lena Hallengren sagt till Dagens Nyheter.

Förslaget riskerar dock att strida mot grundlagsskyddade friheter och därför är det en svår avvägning att göra, förklarade Lena Hallengren.

TV: Man död i Svalöv – misstänkt mord

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!