Polisen utlyser särskild händelse efter bränder

Så ska du agera vid en brand
Palettskolan i Lund brinner.
Foto: Mikael Nilsson
Det brinner i Palettskolan i Lund.
Foto: Google maps
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har under natten rasat en kraftig brand i Palettskolan i Lund.

Branden var den tolfte i Lund sedan i mars – och nu har polisen fattat beslut om särskild händelse.

– Vi ser att det har varit flera anlagda bränder under en längre tid, och att det eskalerat senaste veckan, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.

Larmet kom in klockan 04.14.

– Vi fick in samtal från en inringare som sett rök från byggnaden. Vi är där med 18 enheter och polisen är också där, säger Lucas Hettman, teamledare på SOS Alarm Händelseinformation.

Vid 06.45 berättar Håkan Hansson, som är inre befäl vid räddningstjänsten, att de har lyckats slå ner branden. 

En stor del av räddningsinsatsen har ägnats åt att förhindra spridning av branden. 

– Det är en byggnad som består av fem-sex sidoskepp och det har varit stor spridningsrisk, så därför försöker vi begränsa branden från övriga delen av byggnaden, säger Håkan Hansson. 


Räddningstjänsten har ägnat en stor del av arbetet åt att förhindra spridning.
Räddningstjänsten har varit på platsen med 18 enheter.
Foto: Mikael Nilsson

”Totalförstört”

Polisen var fortfarande kvar och arbetade på platsen under förmiddagen. 

– Vi är säkert kvar här minst till lunch. Branden är inte helt under kontroll, så vi kommer vara kvar för att säkerställa att den inte blossar upp igen. Men det ser gynnsamt ut. 

Vad är det för skador på delen av skolan som har brunnit?

– Det är ett av de här skeppen, om man kan kalla det så, som är i stort sett totalförstört. 

Vet ni vad som orsakade branden?

– Nej, det varken vet eller spekulerar vi i. Det får vi lämna till polisen. 

Enligt polisen kommer man under dagen att arbeta med dörrknackning i området, för att samla in tips från eventuella vittnen. Om man har uppgifter om nattens brand eller de övriga anlagda bränderna i Lund kan man höra av sig till polisen på 114 14. 

Flera bränder har brutit ut i Lund den senaste tiden och branden i Palettskolan är den tredje skolbranden på mindre än en månad, den 30 juni brann det i Mårtenskolan och den 7 juli brann det på Lerbäckskolan

Enligt SVT Skåne är nattens brand den tolfte skolbranden sedan i mars. Polisen i Lund startade nyligen en särskild utredningsgrupp som ska hantera alla bränder som blossar upp i staden. 

Särskild händelse 

Med anledning av de misstänkt anlagda bränder som inträffat i Lund sedan i mars hade polisen i region syd ett extrainsatt möte under fredagsförmiddagen, där även Lunds kommun medverkare. Då meddelade polisen att nu väljer att gå upp i ”särskild händelse”. 

– Vi ser att det har varit flera anlagda bränder under en längre tid, och att det eskalerat senaste veckan. Polisregion syd har därför fattar beslutet att gå upp i särskild händelse, och det innebär att man får en större verktygslåda. , säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd. 

Detta innebär bland annat att man sätter in fler resurser till att utreda och arbeta med bränderna, i form av personal från andra delar av regionen samt mer hjälpmedel för tekniska undersökningar. 

– Det innebär att man får en större verktygslåda. Då pratar vi resursmässigt, att man kan se på händelsen i ett regionalt perspektiv, vad är det för resurser vi behöver för att kunna gå vidare? Vi kan snabba på processen på en regional nivå, säger Ewa-Gun Westford. 

Det här är en särskild händelse:

En särskild händelse är en händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. 

I detta fall innebär det att man nu arbetar med bränderna på en regional nivå, istället för en kommunal. 

Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Man kan också besluta om särskild händelse för att avlasta den ordinarie polisverksamheten.

Källa: Polisen 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Caroline Henningsson stod öga mot öga med vargen ”väldigt rädd”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!