Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolavslutning ställs in efter hot: ”Kan inte tumma på säkerheten”

Skolavslutningen på Killebäckskolan i Södra Sandby ställs in efter hot. Foto: Lunds kommun
Pär Jonsson är rektor på Killebäckskolan. Foto: Privat

Killebäckskolan i Södra Sandby får fredagens skolavslutning inställd.

Detta efter att hot har inkommit mot skolan.

– Det är ju ett mycket tråkigt beslut att fatta. Men samtidigt känner vi att vi inte kan tumma på säkerheten, säger skolans rektor Pär Jonsson.

På tisdagen tog polisen emot en anmälan från Killebäckskolan i Södra Sandby, efter att skolan hade mottagit ett hot. Med anledning av hotet ställs fredagens skolavslutning in.

– Vi har fått in en polisanmälan om olaga hot mot skolan. Den ska ha kommit in i förrgår, den 12 juni, säger Calle Persson, presstalesperson för polisen i region syd.

Att skolan ställer in avslutningen är inte på polisens begäran, berättar Calle Persson. Däremot kommer polisen utreda hotet.

– Polisen utreder hotet, men vi har inte lokaliserat någon hittills. Det finns för lite uppgifter för att kunna göra någon ordentlig bedömning om seriositeten i det här hotet, säger han.

Vilken typ av hot handlar det om?

– Jag kan inte gå in på det, det råder förundersökningssekretess.

 

LÄS MER: Skola stängs efter hot: ”Håll era barn hemma”

 

Kunde inte avfärda hotet

Skolans rektor, Pär Jonsson, menar att skolan valde att stänga efter samtal med polisen.

– Anledningen till vår anmälan är att vi har fått in ett hot. Efter samtal med polisen har jag till slut fått beskedet att polisen inte kunde avfärda hotet, och inte heller bedöma allvaret i det. Därför har vi fattat beslutet att ställa in morgondagens avslutning, säger Pär Jonsson.

– Det är ju ett mycket tråkigt beslut att fatta. Men samtidigt känner vi att vi inte kan tumma på säkerheten.

Drygt 400 elever påverkas av den inställda avslutningen. På torsdagskvällen ska varken elever eller föräldrar ha hört av sig till Pär Jonsson med några reaktioner, berättar han.

Någon extrainsatt skolavslutning blir inte av, eleverna går i stället direkt på sommarlov.

– Vi har beslutat att vi inte kommer ha någon alternativ skolavslutning. De får gå på sommarlov. Sedan hoppas jag att elever och lärare kan önska varandra glad sommar på annat sätt, säger Pär Jonsson.

Skolan fattar beslutet

Under året har ett flertal skolor utsatts för hot och därmed hållit tillfälligt stängt.

– Att stänga är ett beslut som skolorna fattar själva. Men det är klart att vi har ett nära samarbete med skolorna som utsätts för hot. Ofta har de en ganska bra uppfattning om var hotet kan komma från, säger Calle Persson och fortsätter:

– Vi hjälper skolorna att avgöra hur pass seriösa hoten är. I de flesta fall kan vi avfärda det direkt. I vissa fall väljer skolorna att stänga ändå.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!