Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolattacken i Eslöv: Sju elever överklagar

Den 15-årige pojken dömdes i december förra året till sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök i samband med skolattacken i Eslöv, men han friades för tio fall av grovt olaga hot.

Nu överklagar sju elever den delen av domen, rapporterar P4 Malmöhus.

15-åringen dömdes av Lunds tingsrätt till två och ett halvt års sluten ungdomsvård för mordförsök på en lärare, nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman. 

Attacken skedde på Källebergsskolan i Eslöv i augusti förra året. Strax efter skoldagens början gick han in på skolan och knivhögg en lärare i magen. Läraren, en man i 40-årsåldern, skadades allvarligt.

Koppling mellan skoldåden

I början av året – den 10 januari – ägde en annan knivattack rum på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En elev skadades allvarligt, och en lärare skadades lindrigt. 

Kvällsposten har tidigare berättat om kopplingen mellan den dömde 15-åringen i Eslöv, och den 16-årige pojke som misstänks för skoldådet i Kristianstad. 

Misstänkte pojken i Kristianstad förekommer även i utredningen av skolattacken i Eslöv. Där är 16-åringen i Kristianstad hörd som vittne. Han berättar att de båda känner varandra via internet, att de träffades när de spelade datorspel. Eftersom de båda var från Skåne började de prata. De har också träffats ett par gånger.

16-åringen sa i förhören att han trodde att han var den 15-åriga pojken i Eslövs bästa vän. 

De två ska ha delat mordvideor med varandra och tittat på videon från skjutningen i Christchurch.

– Vi är som blodsbröder och delar allt tillsammans, har 15-åringen i Eslöv sagt i förhör – om relationen till Kristianstadpojken.