Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolanställd avstängd efter anmälan för sexövergrepp

En medarbetare på en grundskola i västra Malmö har stängts av från sin tjänst efter en polisanmälan om sexövergrepp mot en elev. Foto: Shutterstock

En medarbetare på en grundskola i västra Malmö har stängts av från sin tjänst efter en polisanmälan om sexövergrepp mot en elev. Skolan har tagit in psykologer och annan stödpersonal för att hantera situationen.

– Det finns många kolleger och andra som mår dåligt av detta, säger grundskoledirektör Anders Malmqvist.

Polisanmälan gjordes i förra veckan av det drabbade barnets vårdnadshavare men den påstådda händelsen ska ha utspelats redan någon gång under förra året. Skolan vill inte berätta vad det ska vara som har hänt, utan hänvisar till polisen.

Det faktum att den anställde omedelbart stängdes av från sin tjänst – med lön – ska inte tolkas som att skolan tagit ställning i skuldfrågan, understryker grundskoledirektören. Det är helt enkelt praxis vid den här typen av händelser.

"Tragedi för alla"

– Jag tycker att detta är en väldigt besvärlig situation och en tragedi för alla inblandade, säger Anders Malmqvist.

– Anmälan kom till vår kännedom i onsdags och vi har kunskap om vad som står i anmälan. Men polisen har uppmanat oss att inte svara på frågor om det vi vet.

Under måndagen informerades föräldrar och vårdnadshavare till alla elever i allmänna ordalag om det som påstås ha inträffat. "En medarbetare på skolan har polisanmälts av vårdnadshavare gällande misstänkt sexuellt övergrepp mot ett barn. Händelsen ska ha inträffat under 2014".

Malmö stad har lagt ut ett liknande, kortfattat meddelande på sin hemsida.

Utlyst informationsmöte

– Vi har tagit in stödpersonal och psykologhjälp som är på plats i dag och de kommande dagarna, säger Anders Malmqvist.

– Det är väl osannolikt att den avstängda personen tjänstgör något mer den här terminen.

Skolan har även utlyst ett informationsmöte på onsdag för att ge alla föräldrar tillfälle att ställa frågor kring händelsen och dess konsekvenser. Den aktuella skolan är för barn från förskoleklass upp till femte klass, alltså elva–tolv års ålder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!