Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En omgång mat i skolan – för att hindra smittan

Niklas Svensson intervjuar bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt om coronakrisen.
Skolbarnen får nöja sig med en portion mat - för att minska trängsel och stoppa smittspridningen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Personal i Växjö demonstrerar hur man corona-testar.Foto: Carl Carlert

En omgång mat.

Det får räcka för skolbarnen på Funkaboskolan i Kalmar, där flera portioner inte längre tillåts för att minska trängsel och motarbeta coronasmittan. 

– Barnen uppmanas att ta mer än de brukar, säger kostchef Ann-Sofie Eriksson, till Barometern

Till en början gjorde Funkaboskolan en insats i det virusförebyggande arbetet genom att bara låta lärare lägga upp mat på elevernas tallrikar.

När Folkhälsomyndigheten ändrade sina riktlinjer, ja då följde Funkaboskolan efter. Numera får barnen själva hämta sin mat - men efter den första portionen får det vara nog, vilket Barometern var första att skriva om. 

– Man har kommit fram till det på Funkaboskolan. Alla skolor gör åtgärder på sitt sätt för att minska köer och smittspridning. Skolorna har olika förutsättningar och gör olika åtgärder som fungerar just där, säger Ann-Sofie Eriksson, kostchef på Kalmar kommun, till Barometern. 

Vill minska trängsel  

Ann-Sofie Eriksson berättar för Kvällsposten att åtgärden är ett försök att minska barnens trängsel. För att ingen ska få för lite på tallriken och gå hungrig ur matsalen uppmanas barnen ta extra stora portioner.

– Skolledningen bestämmer själv hur man vill göra, säger Ann-Sofie Eriksson. 

Kritiska föräldrar menar att små barn har svårt att veta hur mycket mat de egentligen behöver. Men än så länge har reaktionerna från föräldrarna varit knappt märkbara. 

– En förälder har hört av sig vad jag kunnat se, säger Ann-Sofie Eriksson.

Hälsar till familjen inifrån sjukhuset: ”Älskar er”.