Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolan varnar för våld- spelet: "Vi vet så lite"

Här är skolans varning.

Personalen på Snyggatorpsskolan i Klippans kommun fick frågor från eleverna som ledde till diskussioner om våld, sex och mord. 

I ett brev till föräldrarna reagerar personalen på att barn från förskoleklass och uppåt spelar "Grand theft auto".

Nu har brevet fått nästan 3 000 delningar på Facebook.

– När vi vet så lite om det kan jag tänka mig att detsamma gäller många föräldrar. Så vi ville informera, säger Marianne Fogelberg, rektor vid skolan.

Vissa köade i en vecka för att stå allra först i kön när spelet "Grand theft auto 5" släpptes i september i fjol.

Spelet handling kretsar kring tre karaktärer; en pensionerad bankrånare, en färsk biltjuv och en fullblodspsykopat som lever för att skjuta poliser och stjäla pengar.

I Sverige finns det en rekommenderad åldergräns på 18 år, men den tummas det på. På Snyggatorpsskolan i Klippans kommun valde personalen att agera.

– Vi hade en personalkonferens och då var det en lärare i tvåan som hade fått väldigt konstiga frågor av sexuell karaktär från några barn som då kom från det här spelet, säger Marianne Fogelberg.

Många av de som deltog under konferensen kände sig inte alls hemma i spelvärlden.

– Och då tänkte: När vi vet så lite, hur mycket vet föräldrarna då? säger Marianne Fogelberg.

Osäkerheten mynnade till sist ut i ett brev till skolans föräldrar.

Uppskattar initiativet

I brevet förklarar personalen att de vill göra föräldrar uppmärksamma på spelet och säger att det finns elever från förskoleklass och uppåt som spelar "Grand theft auto".

"Eleverna tar med sig tankarna om spelet till skolan från klass F och uppåt och detta leder till många diskussioner om våld, sex, mörda folk, blod mm. Vi får även föra samtal om det är ok att sparka på folk som ligger ner, döda poliser mm. mm. " skriver skolan. 

En av föräldrarna som reagerat på brevet är Sanna Vinberg, 34, som uppskattar skolans initiativ. Hon valde dessutom att lägga upp brevet på Facebook.

– Jag tycker att det är en viktig sak. Jag vill inte att mina barn ska syssla med sådant och tycker att det är bra att alla föräldrar får ta del av detta. Det kanske kan få lite påbackning att säga till sina barn att de inte får spela, säger hon.

Hon tror att utbreddheten, även bland yngre barn, beror på okunskap hos föräldrar.

– Jag blir chockad när jag får höra att fem sex-åringar sitter och spelar det här när det finns en åldergräns på 18 år. Den finns ju där av en anledning, säger Sanna Vinberg.

Delats flera gånger

Inlägget har delats nästan 3 000 gånger på Facebook och enligt Sanna Vinberg har reaktionerna varit övervägande positiva.

– Det är en del vuxna män som tycker att "ah, det är väl ingenting", men annars har det mest varit positivt.

Även Marianne Fogelberg vittnar om att många föräldrar uppskattat initiativet och kommit med positiv respons.

– Jag har fått ett sms från någon som var lite upprörd, men det kom långt bortifrån, men annars har vi inte fått något negativt.

Hur utbrett spelandet bland de yngre eleverna faktiskt är har hon ingen uppfattning om, men menar att barnen pratar om det.

– Det är inget bra spel och vår förhoppning är att inga barn ska spela det hädanefter, säger Marianne Fogelberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!