Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolan som prisas för maten – gång på gång

Hela förskolan samlades för att titta på prisutdelningen via sin smartboard. Foto: Christer Wahlgren

Det regnar medaljer över Ängdalaskolan i Höllviken.

I år har friskolan vunnit fyra tävlingar och eleverna både äter med vett och handlar med etikett.

– Vi har ett bra flow med priserna just nu, säger skolans rektor Elsy Andersson.

På Ängdalaskolan i Höllviken lever eleverna i en riktig matlyx. I förra veckan tog de hem White Guide Juniors pris för årets förskolekök.

– Det har vi arbetat för länge för och det är en bekräftelse att vi gör något bra, säger Elsy Andersson.

Och nu är det dags för nästa trofé.

Skolan har vunnit tävlingen Arlas Guldkalv. Bland de tre finalisterna var även en annan sydsvensk skola: Bergalyckans förskola från Lagan, Ljungby.

– Det är ett fantastiskt arbete av vår personal som ligger bakom de här framgångarna, säger Elsy Andersson.

Förra året vann skolan dessutom tävlingen Surfa lugnt som är en vett- och etikettävling på nätet och blev utsedda till årets företag i Vellinge kommun.

Det är ingen tillfällighet att Ängdalaskolan är så prisbelönt. Pedagogerna och kockarna arbetar över gränserna och låter barnen vara med och laga mat som en del i lärandet.

– Vi lär dem hur man kokar pasta, hur en morot blir till och så vidare, säger pedagogen Pia Bergström.

Hälsoprofil

Även kockarna har en stor del i att förskole- och skoleleverna får lyxmat. Vid varje måltid går kökspersonalen ut till eleverna och pratar om dagens mat. Vad som är i den och vad de tycker om den.

– I början berättade vi om näringsinnehållet och vad som var i maten. Men nu börjar barnen själva berätta för oss vad som är i maten när de smakat på den, säger en av kockarna Magnus Holmberg.

Dessutom lyser skolans hälsoprofil tydligt. Maten serveras med så lite socker som det bara går och erbjuder ett stort salladsbord. De serveras också månadens grönsak som tillagas på många olika sätt och som barnen får betygsätta.

– Allt handlar om att skapa en dialog med barnen för att ta reda på vad de gillar och inte gillar. Lagar vi mat som barnen tycker om äter de mer och klarar dagen bättre, säger Magnus Holmberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!