Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan informerade om skolskjutning: ”Olyckligt”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Ebba Roach, 17, och hennes mamma Sol Roach tyckte att felstavningen var rolig.
Foto: Privat
”På grund av läget som är i Sverige och världen kommer skolskjutningen att ske på annat sätt. Vi kommer att hålla den klassvis och tyvärr kan inte vårdnadshavare delta”.
Foto: Privat

Det som skulle vara ett vanligt informationsmejl om sommaravslutning blev i stället en olycklig formulering om en ”skolskjutning”. 

Den dråpliga missen skickades ut till föräldrar vid en grundskola i Tomelilla – men lyckligtvis upptäcktes felstavningen snabbt. 

– Sådant kan hända vem som helst, säger Tomelillatjejen Ebba Roach. 

Ett uppseendeväckande fel smög sig in i ett informationsmejl till föräldrar på en grundskola i Tomelilla. I stället för ordet ”skolavslutningen” hamnade ordet ”skolskjutningen” i meddelandet, vilket gjorde budskapet helt annorlunda.

”På grund av läget som är i Sverige och världen kommer skolskjutningen att ske på annat sätt. Vi kommer att hålla den klassvis och tyvärr kan inte vårdnadshavare delta”, meddelade skolan.

Skolan vill egentligen informera om att skolavslutningen inte kommer bli som den först var planerad – på grund av coronapandemin.

”Det var skoj”

När mamman Sol Roach, vars son går på grundskolan, öppnade mejlet och läste det blev hon förvirrad.

Det tog flera läsningar innan hon förstod vad skolan skulle informera om.

– Jag trodde först att det stod skolskjutsen och förstod inte sammanhanget, men jag läste två eller tre gånger till och då upptäckte jag att de menade avslutningen, säger Sol Roach.

Tillsammans med sin 17-åriga dotter Ebba skrattade hon åt missen, som i sin absurdhet blev komisk. 

– Först var det väldigt skoj och vi båda skrattade mycket men sen tänkte vi, oj, detta kan bli fel, säger Sol Roach.

Omedelbart efter att ha upptäckt felstavningen meddelade Sol läraren som hade skickat ut informationsbrevet till föräldrarna. Snabbt kunde läraren rätta till i texten.

– Jag förstod direkt att det var en felstavning och uppfattade det som roligt. Sådant kan hända vem som helst, säger dottern Ebba Roach.

Autokorrigering

Katrin Högborn är kommunikationschef på Tomelilla kommun. Hon misstänker att det är autokorrigeringen i textredigeringsprogrammet som ändrade ordet till ”skolskjutningen”.

– Det blev en olycklig felstavning, det är inget ord som man vill skriva i ett meddelande till föräldrar. Men det är mänskliga faktorn, som tur är såg inte många meddelandet.

Hon säger att meddelandet bara gick ut till ett begränsat antal. 

– Det skickades ut till en halvklass, så kanske till tio elever ungefär, säger hon. 

Bilderna inifrån: Här vårdas de svårast sjuka i corona

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!