Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolan inför förbud mot tomtar i luciatåg

Jonas Pettersson är upprörd över tomteförbudet på Alvikenskolan i Bromölla. Bilden på tomtarna är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Privat och Ulf Ryd

I årets luciatåg är både tomtar och pepparkaksgubbar bannlysta.

Åtminstone är det så på Alvikenskolan i Bromölla. Fast beslutet om tomteförbud väcker ilska hos flera av föräldrarna.

- Det säger sig självt att nioåriga pojkar inte vill gå i vita nattlinnen, säger pappan Jonas Pettersson.

Expressen vill upplysa sina läsare om att artikeln publicerades den 10 december 2013.


Det är tradition på Alvikenskolan i Bromölla att barnen i årskurs tre utgör luciatåg för skolbarnen på morgonen och föräldrarna på kvällen.

Men i år är det nya regler som gäller.

De klassiska jultomtarna och pepparkaksgubbarna har stoppats av skolledningen.  Några sånger om tomtar och pepparkaksgubbar framförs inte heller.

Alla - såväl flickor som pojkar - måste i stället ikläda sig de långa vita nattlinnena och agera tärnor respektive stjärngossar.

Därför togs beslutet

Beslutet har meddelats föräldrarna i veckobrev. Där står också att framträdandet är obligatoriskt för barnen och ingår som en del i musikundervisningen.

Att man slopat tomtar och pepparkaksgubbar motiveras med att arbetslaget som ansvarar för luciatåget sagt att man vill ha ett luciatåg i den ursprungliga formen.

- Men min son som går i trean och är nio år vill inte bära klänning. Andra barn har sagt att de kommer att skratta åt pojkarna, säger pappan Jonas Pettersson.

Han har talat med rektorn om saken men inte känt att han fått någon förståelse för invändningen.

- Jag är själv 40 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag tycker inte det här verkar traditionellt ett dugg, säger Jonas Pettersson.

Enligt honom har skolan även informerat att stjärngossarna inte får bära den guldfärgade stjärnan, vare sig i handen eller på stjärngossestruten.

- Jag tolkar det som att man för in politik i detta. Här finns undertoner som jag vet att flera av föräldrarna inte tycker om.

Kvällsposten har förgäves sökt rektor Malin Winther för en kommentar. Hon förnekar för Kristianstadsbladet att luciatåget skulle ha några andra syften än att det ska vara i den ursprungliga formen med enbart Lucia, tärnor och stjärngossar.

- Tidigare har det varit så att killarna som var tomtar och satt ner så mycket att föräldrarna knappt såg dem, säger rektorn enligt Kristianstadsbladet.

Jonas Pettersson säger till Kvällsposten att han tänker skicka i väg sonen till skolan i röd tröja och röda byxor.

- Får han inte delta som tomte får det vara. Ingen ska kunna tvinga våra barn att ha kläder de inte själva vill ha, säger han.

Ekebyhovskolan på Ekerö utanför Stockholm hade tomteförbud redan förra året, och kör likadant i år.

– Vi bestämde att vi skulle ha ett traditionellt luciatåg. Ett vitt tåg, men bara tärnor, stjärngossar och en lucia. Det var inget konstigt med det, utan idén vara kom upp: Ska vi göra ett traditionellt tåg, mer som det var förr? säger biträdande rektor Marika Zetterberg.

"Inga negativa reaktioner"

I år har skolan skickat ut en lapp till alla föräldrar där det står understruket: "Inga tomtar i år". Men förbudet har hittills inte lett till några protester.

– Vi fick i alla fall inga negativa reaktioner. Det var många som sa att de tyckte det var fint, säger Marika Zetterberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!