Jonas Pettersson är upprörd över tomteförbudet på Alvikenskolan i Bromölla. Bilden på tomtarna är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Privat och Ulf Ryd
Jonas Pettersson är upprörd över tomteförbudet på Alvikenskolan i Bromölla. Bilden på tomtarna är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Privat och Ulf Ryd

Skolan inför förbud mot tomtar i luciatåg

Publicerad

I årets luciatåg är både tomtar och pepparkaksgubbar bannlysta.

Åtminstone är det så på Alvikenskolan i Bromölla. Fast beslutet om tomteförbud väcker ilska hos flera av föräldrarna.

- Det säger sig självt att nioåriga pojkar inte vill gå i vita nattlinnen, säger pappan Jonas Pettersson.

Det är tradition på Alvikenskolan i Bromölla att barnen i årskurs tre utgör luciatåg för skolbarnen på morgonen och föräldrarna på kvällen.

Men i år är det nya regler som gäller.

De klassiska jultomtarna och pepparkaksgubbarna har stoppats av skolledningen. Några sånger om tomtar och pepparkaksgubbar framförs inte heller.

Alla - såväl flickor som pojkar - måste i stället ikläda sig de långa vita nattlinnena och agera tärnor respektive stjärngossar.

Därför togs beslutet

Beslutet har meddelats föräldrarna i veckobrev. Där står också att framträdandet är obligatoriskt för barnen och ingår som en del i musikundervisningen.

Att man slopat tomtar och pepparkaksgubbar motiveras med att arbetslaget som ansvarar för luciatåget sagt att man vill ha ett luciatåg i den ursprungliga formen.

- Men min son som går i trean och är nio år vill inte bära klänning. Andra barn har sagt att de kommer att skratta åt pojkarna, säger pappan Jonas Pettersson.

Han har talat med rektorn om saken men inte känt att han fått någon förståelse för invändningen.

- Jag är själv 40 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag tycker inte det här verkar traditionellt ett dugg, säger Jonas Pettersson.

Enligt honom har skolan även informerat att stjärngossarna inte får bära den guldfärgade stjärnan, vare sig i handen eller på stjärngossestruten.

- Jag tolkar det som att man för in politik i detta. Här finns undertoner som jag vet att flera av föräldrarna inte tycker om.

Kvällsposten har förgäves sökt rektor Malin Winther för en kommentar. Hon förnekar för Kristianstadsbladet att luciatåget skulle ha några andra syften än att det ska vara i den ursprungliga formen med enbart Lucia, tärnor och stjärngossar.

- Tidigare har det varit så att killarna som var tomtar och satt ner så mycket att föräldrarna knappt såg dem, säger rektorn enligt Kristianstadsbladet.

Jonas Pettersson säger till Kvällsposten att han tänker skicka i väg sonen till skolan i röd tröja och röda byxor.

- Får han inte delta som tomte får det vara. Ingen ska kunna tvinga våra barn att ha kläder de inte själva vill ha, säger han.

Ekebyhovskolan på Ekerö utanför Stockholm hade tomteförbud redan förra året, och kör likadant i år.

– Vi bestämde att vi skulle ha ett traditionellt luciatåg. Ett vitt tåg, men bara tärnor, stjärngossar och en lucia. Det var inget konstigt med det, utan idén vara kom upp: Ska vi göra ett traditionellt tåg, mer som det var förr? säger biträdande rektor Marika Zetterberg.

"Inga negativa reaktioner"

I år har skolan skickat ut en lapp till alla föräldrar där det står understruket: "Inga tomtar i år". Men förbudet har hittills inte lett till några protester.

– Vi fick i alla fall inga negativa reaktioner. Det var många som sa att de tyckte det var fint, säger Marika Zetterberg.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag