Bengt Gustavsson är ansvarig för skolorna i Östra Göinge kommun, han berättar att kommunen nu inlett en utredning om vad skolan gjorde och inte gjorde innan mordet på 15-årige Arminas. Foto: Jens ChristianBengt Gustavsson är ansvarig för skolorna i Östra Göinge kommun, han berättar att kommunen nu inlett en utredning om vad skolan gjorde och inte gjorde innan mordet på 15-årige Arminas. Foto: Jens Christian
Bengt Gustavsson är ansvarig för skolorna i Östra Göinge kommun, han berättar att kommunen nu inlett en utredning om vad skolan gjorde och inte gjorde innan mordet på 15-årige Arminas.  Foto: Jens Christian
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

Skolan hade försökt att medla i konflikten

Publicerad

BROBY. Göingeskolans ledning hade flera möten om konflikten mellan den mordmisstänkte 14-åringen och mördade 15-årige Arminas Pileckas. Socialförvaltningen var också inkopplad. Sista mötet hölls innan jullovet.

– Vi har inlett en utredning om vad skolan gjorde, säger Bengt Gustavsson, ansvarig för bland annat skolor i Östra Göinge kommun.

Skolans rektor, Robert Dirksen, vill inte låta sig intervjuas om vad ledningen gjort för att medla mellan den mördade 15-åringen och 14-åringen.

– Han kan inte ta emot er. Vi hänvisar er i stället till kommunhuset.

Det beskedet fick Kvällsposten tidigare i dag av två anställda på skolan.

Men med hjälp av information från källor Kvällsposten delvis kunnat kartlägga hur Göingeskolans ledning och socialen försökte lösa konflikten mellan den 14-åringen och Arminas Pileckas.

Polisanmäld efter bråk på skolan

Uppgifterna går isär om vad som gjorde att konflikten, trots skolans försök att medla, slutade med ett misstänkt mord.

Skolan blev inblandad efter att 14-åringen och Arminas Pileckas hamnat i bråk i slutet av november förra året. Arminas Pileckas blev efter den händelsen polisanmäld för misstänkt misshandel.

Kammaråklagare Pernilla Tallinger har tidigare i dag bekräftat för Kvällsposten att det finns en sådan anmälan.

Själva händelsen finns på film. Enligt uppgift till Kvällsposten har polisen fått eller ska få en kopia av filmen.

Bråket men också polisanmälan fick skolan att agera.

–Arminas blev kallad till skolan tillsammans med sina anhöriga och hade ett möte med rektorn, uppger en källa med insyn i Göingeskolans hantering av ärendet.

Mötet ska ha initierats av skolans rektor.

Medling på skolan

Även 14-åringen och hans anhöriga ska ha varit på ett liknande möte hos skolledningen.

Vad som hände under dessa möten är sekretessbelagt av kommunen.

– Vi kan inte lämna några som helst uppgifter om hur skolan agerat i ett enskilt fall. Dessutom råder det nu förundersökningssekretess, säger Bengt Gustavsson på Östra Göinge kommun.

Men syftet med skolledningens möten med pojkarna var att lösa konflikten.

Under dessa möten berättade pojkarna vad som orsakat att de blivit ovänner.

14-åringen ska ha ansett att Arminas Pileckas utsatte honom för mobbning. Det har hans pappa uppgett i en intervju med Aftonbladet.

I samma intervju är pappan kritisk mot skolans agerande. Han anser att skolan svek sonen.

Vän till Arminas förhörd

Arminas Pileckas har haft en helt annan uppfattning om varför han och 14-åringen blev ovänner.

– Under mötet på skolan berättade Arminas sin version. Samma version har lämnats av en flicka, uppger Kvällspostens källa.

Kvällsposten har tidigare återgett hennes berättelse. Flickan hävdar att 14-åringen utsatt henne för sexuella trakasserier och att han även varit hotfullt mot henne.

Arminas Pileckas roll ska ha varit att han försökt skydda henne.

– Flickan har förhörts av polisen och berättat samma sak som hon tidigare uppgett för skolan, uppger Kvällspostens källa.

14-åringen utreds av socialförvaltningen

Kommunen gör en egen utredning som ska visa om skolledningen gjorde vad man kunde och borde ha gjort för att medla mellan pojkarna.

– Vi gör alltid en utredning efter att en allvarlig incident inträffat, säger Bengt Gustavsson.

När utredningen är klar kommer den att redovisas för kommunens Omsorg- och utbildningsutskott.

Östra Göinge kommun gör också en socialutredning. Den utredningen handlar om 14-åringen.

– Han är omhändertagen och vistas på annan ort, säger Bengt Gustavsson.

14-åringens framtid kommer till viss del att avgöras av den utredningen. Socialförvaltningen utredare vill precis som kammaråklagare Pernilla Tallinger få klarhet i varför en 14-åring väljer att hugga en kniv i hjärtat på en skolkamrat.

För närvarande pågår sammanlagt tre utredningar av mordet. Ytterligare en utredning inleds troligen av Skolinspektionen som besökte skolan i förmiddags och träffade skolledningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag