Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan förbjuder energidryck för eleverna: ”Skillnad på läsk”

Rektorn Ulrika Lundin förklarar att högstadieeleverna inte längre får dricka energidryck i skolans lokaler.
Foto: Privat
Beslutet har tagits emot av blandade reaktioner från eleverna. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Eleverna på Snäckebacksskolan i Ronneby har tagit sin sista klunk energidryck under skoltid.

Det har skolan beslutat – och hänvisar till forskningen.

– Eleverna är inte överförtjusta så klart, säger rektorn Ulrika Lundin.

Förbudet finns redan på Kallingeskolan i Ronneby, och nu har Snäckebacksskolan tagit efter, vilket Sydöstran har skrivit om.

Rektorn Ulrika Lundin förklarar att högstadieeleverna inte längre får dricka energidryck i skolans lokaler.

– Det är ett beslut vi har fattat utifrån forskning som visar att det inte är så bra att dricka mycket energidryck. Det utgår ifrån hälsoaspekten, det ska vi också stå för som skola, säger hon.

Skolan har ungefär 450 elever. Hur många som har druckit energidryck vet inte Lundin, men hon menar att det rör sig om ”ganska många”.

Nästa gång det händer får det konsekvenser.

– Om burken är öppnad häller vi ut den. Om den är oöppnad får föräldrarna komma och hämta den, men jag tror inte att det har hänt så många gånger.

”Jämför med att dricka kaffe”

Beslutet har tagits emot av blandade reaktioner. Skolan har fört diskussioner med elevrådet, säger Lundin, men inte alla står bakom det.

– Eleverna är inte överförtjusta så klart. Många av dem jämför det med att personalen dricker kaffe, och det gör även vissa elever. Men vi hade diskussioner om vad forskningen visar och kom fram till det här.

Varför just energidryck? Hur ser det ut med exempelvis läsk?

– Problemet är mängden koffein i energidrycken, det är det som är skillnaden på läsk. Vissa dricker kanske två-tre energidrycker på kort tid. För vissa påverkar det ingenting, men för andra som har problem med hjärtat kan det påverka negativt, säger rektorn.

Får stöd av föräldrarna

Ulrika Lundin understryker att många föräldrar står bakom förbudet, även om det initierades av skolan.

– Vi tar ansvar för den tiden eleverna är vårt ansvar. Det handlar inte om att vi tvingar dem att sluta dricka energidryck överhuvudtaget. Men på skolan vill vi ha en så god hälsa som möjligt.

Det finns ingen lagstadgad åldersgräns för köp av energidryck i Sverige. 

Däremot har branschen för dagligvaruhandel sedan 2009 en riktlinje med 15 år som åldersgräns, något som följs av många men inte alla.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!