Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan fixar blommor
till prinsens bröllop

Ann Tillberg är ansvarig för floristutbildningen.
Foto: Privat
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig den 13 juni. Då ska elever från Östersjögymnasiet hjälpa till.
Foto: All Over Press
En blombukett som elever på Östersjögymnasiet plockat ihop.
Foto: Privat
Ann Tillberg berättar att det är via kontakter hon lyckats få en inbjudan att få hjälpa till.
Foto: Privat

När prins Carl Philip ska gifta sig med Sofia Hellqvist i sommar står Östersjögymnasiet för blommor.

Floristutbildningens vuxenprogram på skolan har nämligen fått möjligheten att hjälpa till under det kungliga bröllopet.

– En ära, säger Ann Tillberg, biträdande rektor och ansvarig för floristutbildningen.

Det är inte varje dag du får ett samtal från det kungliga hovet i Stockholm.

Men det är precis vad Ann Tillberg, på Östersjögymnasiet i Karlshamn, fick när hovets florist Claes Carlsson ringde och bjöd upp henne och hennes elever till Stockholm. Ann hade vid ett tidigare tillfälle kontaktat hovet och erbjudit sina elevers tjänster, och responsen hon fick var alltså positiv. Sydöstranvar först att skriva om den kungliga inbjudan.

När prinsen gifter sig i sommar åker elever från Östersjögymnasiet dit för att hjälpa till att arrangera blommor och dekorationer. Totalt handlar det om 11 elever som läser den 1-åriga floristutbildningen för vuxna.

– Jag har jobbat som florist i många år och har kontakter i området. Så det är vi och några andra skolor som ska dit och assistera, säger Ann Tillberg.

"Får inte en bättre referens"

Eleverna kommer inte att jobba någonting med bröllopet innan de åker upp till Stockholm. All planering, val av blommor och dekorationer är redan gjord när vuxenklassen reser upp den 9:e juni.

Men själva jobbet att färdigställa allt ska göras. På plats kommer eleverna från den 1-åriga floristutbildningen assistera de ansvariga floristerna,

– Det går knappast att få en bättre referens med sig i framtiden. Många arbetsgivare tycker säkert att det här är en jättebra erfarenhet, säger Ann Tillberg.

Skulle bli överraskning

Att Östersjögymnasiet ska resa upp till Stockholm och hjälpa på det kungliga bröllopet fick de reda på under skärtorsdagen.

Därför har eleverna inte hunnit bli informerade om spektaklet än, utan det blir de först på tisdag.

– Det var meningen att det skulle bli en överraskning för dem. Men jag tror att det är lite förstört nu när det läckt ut till pressen. Vi tänkte att det skulle bli en present till dem. Det här är en chans som bara dyker upp en gång, säger Ann Tillberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!