Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan agerar efter misstänkt bombdåd: ”En traumatisk dag”

Bombskyddet är på plats vid skolan i Hässleholm.Foto: Jens Christian
En gård i Hässleholms kommun har spärrats av. Foto: David Carlson
Ett flertal ambulanser är också på plats, men ingen är rapporterad som skadad. Foto: Jens Christian
Beväpnade poliser.Foto: Oliver Åberg
Enligt Oliver Åberg är beväpnad polis på plats.Foto: Oliver Åberg
Hela skolan utrymdes efter en hög smäll.Foto: Oliver Åberg
1 / 8

Skolbomben i Hässleholm på torsdagsförmiddagen misstänktes som ett terrorbrott – och en man i 20-årsåldern greps nära skolan.

Insatsstyrkan, Säpo och bombgruppen kallades in i utredningen, men några timmar senare avfärdades terrormisstankarna.

– Vi har inga IS-symboler, inget NMR på ryggen, inget ”jag är djurrättsaktivist” eller liknande, säger Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

Mannen i 20-årsåldern har nu anhållits misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Motivet är alltjämt höljt i dunkel.

Mitt under den första lektionen på torsdagen hördes en kraftig smäll på gymnasieskolan Hässleholms tekniska skola. Elever utrymde lokalen och samlades först ute på skolgården.

– Det ska ha skakat i marken kring explosionen, sa 18-årige Oliver Åberg, en av 900 elever på skolan.

Bara några minuter senare var polisen på plats och spärrade av byggnaden. Insatsstyrkan och bombskyddet kallades dit, tungt beväpnade och i full mundering, eftersom händelsen behandlades som ett terrorbrott.

Ungefär en timme efter explosionen hittade polisen den misstänkte gärningsmannen, en man i 20-årsåldern, i närheten av skolan. Gripandet beskrivs som lugnt. 

Polisen ska ha ropat till mannen att lägga ifrån sig eventuella tillhyggen på marken och sedan omhändertagit honom.

– Det var ett rådigt och professionellt ingripande från poliserna som gjorde att vi på ett säkert sätt kunde gripa mannen. Det är klart att det kan vara obehagligt för polisen att ingripa i ansatsen att det kan vara en terrorist, men man agerade mycket bra, säger Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

Per Cederholm, lokalpolisområdeschef, meddelar att en person är anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.Foto: Jens Christian

Hade utstickande kläder

Bland elever på skolan spreds rykten om att mannen ska ha varit maskerad. Det vill polisen inte kommentera, men man bekräftar att han ska ha sett ut på ett sätt som väckte misstankar.

– Han har i patrullens ögon garanterat stuckit ut i förhållande till massan. Men vi har inga IS-symboler, inget NMR på ryggen, inget ”jag är djurrättsaktivist” eller liknande. Det är en människa klädd i en viss typ av kläder som man bedömer inte hör hemma på skolan, säger Cederholm.

Vad var det som gjorde att ni misstänkte honom för terrorbrott?

– Går man in på en skola med sprängladdning så kan det vara en del av en serie händelser. Det vet vi inte till en början, men det brukar vara signifikativt för terroristbrott. Senare kom vi fram till att det har varit en ensamagerande gärningsman som inte är känd för oss sedan tidigare.

”Tittar efter politiska motiv”

Under torsdagen inleddes en utredning för att försöka kartlägga den misstänkta gärningsmannens motiv och förberedelser inför dådet. Polisen vill inte kommentera om han är eller har varit en elev på skolan. 

Några timmar efter detonationen åkte polisen ut till en gård inom Hässleholms kommun där mannen är hemmahörande.

Gården spärrades av och insatsstyrkan kallades dit för genomsökning av huset. Samtidigt har polisen varit i kontakt med mannens anhöriga.

– Vi tittar alltid efter politiska motiv eller andra attribut. Men av det vi har sett uppfattar vi honom inte som en terrorist. Just nu pekar heller ingenting på att det finns fler gärningsmän, säger Pär Cederholm.

Säpo kopplades in

Även Säpo kopplades in i utredningen av personen så länge terrormisstankarna kvarstod.

– Vi känner till och följer händelsen men det är polisen som utreder det här ärendet. Men vi samverkar naturligtvis med polismyndigheten, sa Karl Melin, presschef på Säpo. 

Sent på torsdagskvällen pågick fortfarande polisens undersökning i mannens bostad.

Insatsstyrkan är på plats vid en gård i Hässleholms kommun.Foto: Jens Christian

 

"En mycket traumatisk dag"

För eleverna på skolan kom på kvällen också beskedet att fredagens julavslutning ställs in. I stället kan personal och elever samlas frivilligt på Norra station i Hässleholm.

– Det har varit en mycket traumatisk dag, en jobbig dag för många. Det har funnits många oroskänslor i detta, men utifrån omständigheterna har allt fungerat väldigt bra, säger Eva Andersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.

Är du orolig att det kan komma fler attentat efter den här händelsen?

– Det finns alltid en oro, men samtidigt kan vi inte gå runt och tro det. Det är naturligtvis förfärligt att någon har gått in på en skola för att fördärva, förstöra och eventuellt skada. Tack och lov kom ingen till skada, det är det bästa av allt.

Eleven Oliver Åberg:

– Jag tycker att polisen och säkerhetspersonal har skött det riktigt bra, det känns tryggt.


Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.