Totalförstördes. En nedlagd skola i halländska Oskarström brann ner under natten mot måndag. Foto: Roger Larsson/HallandspostenTotalförstördes. En nedlagd skola i halländska Oskarström brann ner under natten mot måndag. Foto: Roger Larsson/Hallandsposten
Totalförstördes. En nedlagd skola i halländska Oskarström brann ner under natten mot måndag. Foto: Roger Larsson/Hallandsposten
En äldre bild av Maredsskolan, ur Hallands Konstmuseums samling. Foto: Hallands KonstmuseumEn äldre bild av Maredsskolan, ur Hallands Konstmuseums samling. Foto: Hallands Konstmuseum
En äldre bild av Maredsskolan, ur Hallands Konstmuseums samling. Foto: Hallands Konstmuseum

Skola totalförstördes i brand under natten

Publicerad

En nedlagd skola i halländska Oskarström brann ner under natten mot måndag.

Räddningstjänsten kämpade förgäves med att rädda byggnaden.

– Men det gick inte för det brann för intensivt. I det skedet beslutade jag att skolan får brinna ner, säger John Kvarnhäll, insatsledare på räddningstjänsten till SR Halland.

Omkring klockan 23 på söndagskvällen larmades räddningstjänsten om en brand i en byggnad i halländska Oskarström i Halmstads kommun. Det visade sig handla om en brand i en gammal skola som numera är nedlagd.

Skolbyggnaden brann för fullt och räddningstjänstens personal har under natten bekämpat branden, skriver Hallandsposten

Gick inte att rädda

Räddningstjänsten försökte till en början att rädda delar av huset från elden, men branden visade sig vara för kraftig.

– Vi försökte inledningsvis att begränsa branden med en begränsningslinje men det gick inte för det brann för intensivt så i det skedet beslutade jag att skolan får brinna ner, säger John Kvarnhäll, insatsledare på räddningstjänsten till SR Halland.

Troligtvis måste räddningstjänsten stanna på platsen under hela måndagen. 

Rubriceras som mordbrand

Skolan byggdes 1891 och var Oskarströms första skola och hette Maredsskolan, men byggnaden kallades även Maredsgården.

Orsaken till branden är ännu inte känd och därför rubricerar polisen händelsen som misstänkt mordbrand. Mycket tyder på att den var anlagd.

– Senast i helgen var det skadegörelse på byggnaden och grannar hade sett ungdomar köra runt här, säger Mikael Larsson, brandförman räddningstjänsten Halmstad till Hallandsposten.

 

LÄS MER: Man död i bilolycka – kraschade in i träd

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag