I fjol införde rektorn för Norrevångskolans årskurs 7-9 ett experiment med en totalt läxfri skolgång för eleverna. Det kallas för "totalskola", vilket innebär att man erbjuder eleverna frukost på morgonen och vidare finns det möjlighet att stanna efter skoltid för att få extra studiestöd eller ägna sig åt sport- och fritidsaktiviteter. Foto: PrivatI fjol införde rektorn för Norrevångskolans årskurs 7-9 ett experiment med en totalt läxfri skolgång för eleverna. Det kallas för "totalskola", vilket innebär att man erbjuder eleverna frukost på morgonen och vidare finns det möjlighet att stanna efter skoltid för att få extra studiestöd eller ägna sig åt sport- och fritidsaktiviteter. Foto: Privat
I fjol införde rektorn för Norrevångskolans årskurs 7-9 ett experiment med en totalt läxfri skolgång för eleverna. Det kallas för "totalskola", vilket innebär att man erbjuder eleverna frukost på morgonen och vidare finns det möjlighet att stanna efter skoltid för att få extra studiestöd eller ägna sig åt sport- och fritidsaktiviteter. Foto: Privat
Förändringen har gjort att elevernas betyg skjuter i höjden. "Det vi ser här är att eleverna lär sig tio gånger mer på frivillig studietid än genom läxor", säger skolans rektor Patrik Johnsson. Foto: PrivatFörändringen har gjort att elevernas betyg skjuter i höjden. "Det vi ser här är att eleverna lär sig tio gånger mer på frivillig studietid än genom läxor", säger skolans rektor Patrik Johnsson. Foto: Privat
Förändringen har gjort att elevernas betyg skjuter i höjden. "Det vi ser här är att eleverna lär sig tio gånger mer på frivillig studietid än genom läxor", säger skolans rektor Patrik Johnsson. Foto: Privat

Skola slopade läxor – gav rekordhöga betyg

Publicerad

När eleverna på Norrevångskolan i Karlshamn slapp läxor – då sköt betygen i höjden. Nu hoppas rektorn Patrik Johnsson att fler skolor tar efter.

– Jag är helt övertygad om att detta är rätt väg. Vi kommer fortsätta med det här, säger han.

I fjol införde rektorn för Norrevångskolans årskurs 7-9 ett experiment med en totalt läxfri skolgång för eleverna. Det kallas för "totalskola", vilket innebär att man erbjuder eleverna frukost på morgonen och vidare finns det möjlighet att stanna efter skoltid för att få extra studiestöd eller ägna sig åt sport- och fritidsaktiviteter.

– Det är mycket i skolan som inte fungerar: hög frånvaro, dåliga resultat och färre som väljer att läsa språk. Vi känner att vi inte kan fortsätta göra mer fel, vi måste göra nåt annat. Det vi ser här är att eleverna lär sig tio gånger mer på frivillig studietid än genom läxor, säger rektorn Patrik Johnsson.

Ställer högre krav 

Han har tittat tillbaka på resultat över 15 år tillbaka i tiden och inte lyckats hitta ett lika högt meritvärde som årets. Det ökade från 201 i fjol till 214,8 i år.

– Jag tror man med gott mod kan säga att detta är det bästa resultatet nånsin. Det är ett bra kvitto på att vi är på rätt väg, säger han.

Han förklarar vidare att det som gläder honom allra mest är att eleverna själva uttryckt att de trivs bättre i skolan och att känner sig tryggare än tidigare. Därutöver har vandaliseringen minskat på skolan.

Succéresultatet tror Patrik Johnsson beror på att en läxfri skolgång ställer högre krav på den lektionsledda tiden och på lärarna. På Norrevångskolan har man genom omfördelning av resurser bland annat infört dubbelledda lektioner och mentorskap.

– Forskning säger att läxor är den största orsaken till konflikter i hemmet, och att det är viktigt att kunna skilja mellan arbete och fritid. Vi har märkt att eleverna blivit mycket mer alerta i skolan, säger rektor Patrik Johnsson.

Så mycket kostade förändringen

Vad har det kostat skolan att införa förändringen?

– Vi har omfördelat lärartid, inte tillsatt fler tjänster. Det kostar 20 000 om året för frukost, men i övrigt har vi inte behövt mycket nya resurser, det går att arbeta så här på vilken skola som helst, säger han.

Har antalet ansökningar ökat sen det blivit en läxfri skola?

– Ja, det har ökat en del faktiskt, och det är ju spännande. Men jag önskar att man tänker om och tänker rätt på fler ställen. Jag är helt övertygad om att detta är rätt väg. Vi kommer fortsätta med det här.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag