Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola inför förbud mot energidrycker

Högavångsskolan i Olofström har förbjudit energidrycker.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Elever som är överstimulerade och har svårt att sitta stilla.

Det är anledningen till att en skola i Olofström förbjuder energidrycker.

– Koffeinet är beroendeframkallande och det är inte hälsosamt för barn att inta det i stora mängder, säger Mikael Kjellberg, till Blekinge Läns Tidning.

Högavångsskolan i Olofström förbjuder nu helt energidrycker på skolan, skriver Blekinge Läns Tidning. Anledningen är elever som har varit överstimulerade.

– De kan få svårt att sitta stilla. Men vi har även lyft hälsoproblematiken. Koffeinet är beroendeframkallande och det är inte hälsosamt för barn att inta det i stora mängder, säger Mikael Kjellberg (S) från utbildningsnämnden, till tidningen.

Skolledningen har haft problem med en ökande konsumtion av energidryck bland eleverna och många har använt sina raster till att gå och köpa nya burkar.

– Vi kan naturligtvis inte garantera att någon enstaka elev inte går ut och köper en energidryck på rasten. Men drycken får inte tas med in på skolans område.

Minskad konsumtion

Konsumtionen av energidryck ska ha minskat på skolan sedan förbudet trädde i kraft.

Sedan tidigare har många andra skolor runt om i södra Sverige förbjudit dryckerna. 

På Åbyskolan i Lagan, norr om Ljungby, har det till exempel varit ett förbud mot energidrycker i flera år, rapporterar P4 Kronoberg.

Statistik från branschorganisationen Svenska bryggerier visar att konsumtionen av energidryck per invånare i Sverige har eskalerat under den senaste tioårsperioden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!