Grönkullaskolan i Alvesta håller i dag helt stängt – och ansvariga på skolan är förtegna om varför men anställda i kommunen ska ha utsatts för hot. Foto: Per Jodenius/Smålandsposten

Grönkullaskolan i Alvesta håller i dag helt stängt – och ansvariga på skolan är förtegna om varför men anställda i kommunen ska ha utsatts för hot.

 Foto: Per Jodenius/Smålandsposten

Skola i Alvesta stängd – ledningen förtegna

Publicerad

Grönkullaskolan i Alvesta håller stängt i dag.

På en pressträff nämns misstänkta sexuella övergrepp mellan elever som inträffade i oktober.

Skolans rektorer ska ha utsatts för hot på sociala medier.

– Vi har polis på plats ute på skolan, säger Robert Loeffel vid Kronobergspolisen.

En förälder i Alvesta kommun säger till Kvällsposten att "det råder tydligen lynchstämning i Alvesta i dag".

Alvesta kommun håller vid 11:30 en presskonferens om varför skolan är stängd.

Där berättar man att den är stängd på grund av skadegörelse. Man berättar också om en tidigare händelse.

– Mot bakgrund av att det lördagen den 17 oktober misstänkts ha skett sexuella övergrepp mellan elever på Grönkullaskolan vill vi komma med lite klargörande. De här händelserna hände på fritiden och kom inte till skoledningens kännedom förrän flera dagar senare, den 23 oktober. När skolledningen fick veta detta vidtog man omedelbart åtgärder för att undvika kontakt mellan de inblandade eleverna, säger Gunilla Kaij Bevheden, tillförordnad förvaltningschef, i Smålandspostens livesändning.

När det blev spritt på sociala medier att en misstänkt våldtäkt skett höjdes tonläget i Alvesta.

– Då började många synpunkter läggas ut på sociala medier kring hur skolan hanterat denna situationen och framför allt visade det sig att rektorerna på Grönkullaskolan utsattes för hot i sociala medier.

Hon säger också att alla hot kommer polisanmälas.

I sändningen säger kommunen att skolan är stängd på grund av skadegörelsen och att de inte sätter det i direkt samband med den misstänkta våldtäkten och hoten. Men man säger också att vaktbolag är på plats på skolan.

En förälder i Alvesta kommun säger till Kvällsposten att "det råder tydligen lynchstämning i Alvesta i dag".

Rektorn under förmiddagen: "Sitter i krisledningsgrupp"

Grönkullaskolan i Alvesta håller i dag helt stängt.

– Skolan är stängd, vi har inga elever här i dag. De som har kommit har vi kontaktat vårdnadshavare till så har de fått komma hem igen, säger Carsten Wulf som är rektor på skolan.

Han vill inte berätta anledningen till att skolan är stängd.

– Vi sitter i krisledningsgrupp här nu och försöker reda i vad som hänt och vad vi ska gå ut med för information, säger han.

Omfattande skadegörelse har skett på skolan, med 24 krossade rutor.

– Sen har vi också en brottsutredning gällande olaga hot, förtal och ofredande. Och det är riktat mot anställda inom kommunen. Sen har vi inte kommenterat var de jobbar inom kommunen, säger Robert Loeffel vid Kronobergspolisen.

Polisen utesluter inte samband mellan skadegörelsen och hoten, men säger att det inte förekommit hot i direkt anslutning till skadegörelsen.

– Vad gäller skadegörelsen finns inga budskap skickade utan det är 24 pangade rutor om man säger så.

Hoten ska vara riktade mot specifika personer. Inga misstänkta finns i ärendet just nu.

Robert Loeffel bekräftar att polisen är närvarande på skolan just nu.

– Vi har polis på plats ute på skolan, vi har jobbat under hela helgen med olika säkerhetshöjande åtgärder på olika nivåer, säger han.

Skolledningen ska hålla presskonferens i ärendet vid kl 11:30, enligt P4 Kronoberg.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag