Räddningstjänsten är på plats på Järnåkraskolan. Foto: Mikael NilssonRäddningstjänsten är på plats på Järnåkraskolan. Foto: Mikael Nilsson
Räddningstjänsten är på plats på Järnåkraskolan. Foto: Mikael Nilsson
Järnåkraskolan i Lund har evakuerats efter att personer känt gaslukt. Foto: GooglemapsJärnåkraskolan i Lund har evakuerats efter att personer känt gaslukt. Foto: Googlemaps
Järnåkraskolan i Lund har evakuerats efter att personer känt gaslukt. Foto: Googlemaps
Foto: EMIL LANGVAD/TTFoto: EMIL LANGVAD/TT
 Foto: EMIL LANGVAD/TT
Foto: EMIL LANGVAD/TTFoto: EMIL LANGVAD/TT
 Foto: EMIL LANGVAD/TT
Foto: EMIL LANGVAD/TTFoto: EMIL LANGVAD/TT
 Foto: EMIL LANGVAD/TT

Skola evakuerad efter gasutsläpp

Publicerad

Elever och lärare har evakuerats från delar av Järnåkraskolan i Lund efter ett gasutsläpp. 

Skolgården och ett större  område kring skolan är avspärrat. 

– Det var personer som kände gaslukt i lokalen, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänst Syd. 

Larmet om gasutsläppet kom in till räddningstjänsten klockan 13.50 under torsdagen.

Flera personer, lärare och elever, som befunnit sig på mellan- och högstadieskolan Järnåkraskolan i Lund ska då ha känt gaslukt. Enligt SVT Nyheter Skåne var det i träslöjdsalen, men enligt Sydsvenskan upptäcktes gaslukten i en NO-sal. 

– Det är ett system som på något sätt läckt gasol till en av salarna. Vi stängde av det här systemet och utrymde lokalerna, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänst Syd. 

"Lärarna stängde av"

Ett område kring byggnaden avspärrades också. 

– Eleverna fick gå ut och lärarna stängde av gasen och kontaktade Räddningstjänsten, säger Pelle Persson som är rektor på skolan till SVT. 

Järnåkraskolan består av fyra byggnader – men inte alla byggnader är påverkade av gasutsläppet. Därför har inte samtliga elever på skolan utrymts från sina lokaler. 

I byggnaden som utrymdes finns slöjdsalar och gymnastiksal bland annat. 

Ventilerar byggnaden

En vanlig konstruktion är att gasolen förvaras utomhus och leds in via gasledningar i byggnaden. 

– Det vi gör nu är att vi ventilerar byggnaden och därefter går in för indikera för att se om det är någon gas kvar, säger Mats Streer.

– Ingen får gå in förrän vi konstaterat att det är ofarligt att vistas i byggnaden.

Ingen person skadades under gasutsläppet. Det finns ingen explosionsrisk. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag