Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektor kallad mördare efter skolvaccinering

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kenth Olsson är förvaltningschef inom barn- och utbildningsförvaltningen
Foto: PEO MÖLLER
Efter att skolan började vaccinera fick en rektor hot.
Foto: Erik Mårtensson / TT NYHETSBYRÅN

En skola i Kristianstads kommun började vaccinera eleverna. 

Därefter fick rektorn hot på mejl av en förälder – som kallade hen för en mördare, enligt polisanmälan.

– Hen blir kallad mördare för att skolan genomför uppdraget att erbjuda vaccination, säger Kenth Olsson, förvaltningschef inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Under förra veckan började region Skåne vaccinera 12 till 15-åringar. Minst en rektor på en av skolorna i Kristianstads kommun har därefter behövt motta hot, menar skolan.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L) har rektorn kallats för en mördare av en vårdnadshavare till en elev, skriver Kristianstadsbladet. Kenth Olsson är förvaltningschef inom barn- och utbildningsförvaltningen. Han bekräftar att en rektor fått motta mejlet. 

– Det är inte första gången hot förekommer från den här vårdnadshavaren. Hen blir kallad mördare för att skolan genomför uppdraget att erbjuda vaccination, säger han. 

Kristianstads kommun i nordöstra Skåne.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

”Helt oacceptabelt”

Händelsen är polisanmäld, berättar Kenth Olsson. 

– Detta är helt oacceptabelt. Det är inte första gången det förekommer hot från antivaxxare. Från och med nästa vecka erbjuder vi vaccination på gymnasieskolorna också, säger Kenth Olsson och fortsätter:

– När det här händer så meddelar rektorn sin chef. Sedan ombesörjer skolchefen att man får det stöd man behöver beroende på hotets art. Sedan hanterar man det på olika sätt. Vi gör en polisanmälan och sedan är det rättsväsendet som sätter rubriken på det. Vi anmäler händelsen och sedan är det de som får rubricera och utreda. 

Rektorn har haft en dialog med skolchefen om det inträffade och därefter fått det stöd som hen önskar, enligt Kenth Olsson.

Maria Landgren är vaccinsamordnare i region Skåne.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stort intresse

Enligt Region Skåne finns det ett stort intresse gällande vaccineringen av barn i åldrarna 12 till 15 år. 

– Hittills har allt gått bra och flera skolor berättar att intresset för vaccinationen är stort. Viktigt att komma ihåg är att barn behöver samtycke från båda vårdnadshavare för att få vaccinet. Undantag kan göras om ungdomen bedöms vara mogen att själv fatta beslut om vaccination, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande.

Skolvaccinationerna kommer genomföras i tre omgångar – två under hösten och en vid nyår. 

SE FLER NYHETER: Här avgörs det – vem har odlat den största pumpan?

Lycklig vinnare på Tivoli i Köpenhamn • Hemligheten bakom succén

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!