Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skola anmäls av elev – efter ett "rasistiskt grupparbete"

En elev på en gymnasieskola i Lund har anmält skolan till DO. Foto: Khakimullin Aleksandr

En gymnasieskola i Lund har blivit anmäld till DO, av en elev som upplevt kränkningar utan att ledningen agerat, rapporterar Skånska Dagbladet

Bland annat ska några elever gjort ett rasistiskt grupparbete - ett barnprogram med inslag som "fem svarta är mindre värda än fyra vita".

En elev på en gymnasieskola i Lund har anmält skolan till DO, diskrimineringsombudsmannen. Enligt anmälan har eleven upplevt att det skett kränkningar under tre år på skolan, utan att ledningen vidtagit några åtgärder. I anmälan framkommer också att ytterligare nio andra elever har upplevt sig kränkta.

I anmälan beskriver eleven flera händelser, bland annat ska elevens klasskamrater ha gjort ett nazistiskt och rasistiskt barnprogram när klassen fått i uppgift att granska medier. Ett inslag kallades "fem svarta är mindre värda än fyra vita" och två elever i gruppen ville ha med en sieg heil-hälsning.

"Kolla på Rosengård"

I anmälan beskrivs även att en lärare använt ordet "bög" flera gånger i sin undervisning. Anmälaren tog upp detta med rektorn som ska ha svarat att ordet inte är ett negativt känsloladdat ord nu för tiden. 

På skolan hölls även en debatt kring ämnena religionsfrihet, invandring och sexuell läggning. De ansvariga för debatten lovade att ingripa ifall någon elev skulle gå över gränsen. Men eleven som gjort anmälan beskriver att flera elever yttrade sig kränkande i aulan, och fick säga saker som "många invandrare är bedragare" och "invandrare lever ju som i en djungel. Kolla på Rosengård" - utan att någon ansvarig ingrep. 

Bad om att få byta grupp

Anmälaren har själv flera gånger tagit upp kränkningarna hos rektorn, och även bett om att få byta grupp under grupparbetet utan att få något gehör. Rektorn själv har inte under sina fyra år gjort någon kränkningsanmälan. 

DO har inlett en tillsyn av skolan, och begär att huvudmannen ska skicka in en redogörelse över hur skolan arbetar för att förhindra trakasserier och diskriminering i augusti. 

Kvällsposten har sökt rektorn på skolan utan framgång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!